Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM Afirmații ale lui Traian Băsescu și ale Elenei Udrea au adus atingere independenței Justiției

ro

15 Nov, 2016 12:24 1939 Marime text
Afirmațiile făcute pe 22 septembrie, în emisiuni de televiziune, de fostul președinte Traian Băsescu și de deputatul Elena Udrea privind activitatea procurorilor DNA au adus atingere independenței justiției în ansamblul său, potrivit unui comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmațiile lui Traian Băsescu, fost președinte al României, și ale Elenei Gabriela Udrea, deputat în Parlamentul Românei, lansate în spațiul public prin intermediul unor emisiuni tv în data de 22 septembrie, au adus atingere independenței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție și independenței, prestigiului și credibilității justiției în ansamblul său", se arată în comunicatul CSM.

Potrivit sursei citate, verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii și au vizat afirmațiile din data de 22 septembrie ale celor doi politicieni referitoare la activitatea procurorilor DNA, mediatizate de posturile de televiziune RTV News, România TV, B1 TV, Antena 3 TV și de agenția de presă Amos News.

CSM susține că, în contextul citării uneia dintre fiicele sale la sediul DNA, pentru derularea unor proceduri judiciare, "în încercarea de a o disculpa public", fostul președinte a lansat "grave" acuzații privind independența și imparțialitatea procurorului-șef și procurorilor DNA. 

„Traian Băsescu a acreditat ideea că procurorii acestei structuri acționează în mod nelegal și incorect, la comanda unor grupuri de interese, în scopul discreditării și distrugerii familiei sale și a unor instituții politice. Acesta a mai susținut că, din dorința de afirmare și creare a unei imagini favorabile, care să le folosească ulterior în carieră, procurorii DNA inițiază dosare penale cu încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor pe care le cercetează.

În același registru au fost și afirmațiile doamnei Udrea care, referindu-se la cauzele penale în care este inculpată, a apreciat că dosarele penale instrumentate de DNA sunt nefundamentate și au ca scop distragerea atenției opiniei publice de la anumite subiecte de interes public care ar pune într-o lumină defavorabilă activitatea și conducerea structurii anticorupție", se arată în comunicatul citat.

Conform CSM, inspectorii judiciari au constatat că afirmațiile menționate reprezintă "o deformare" a realităților de fapt, de natură să inducă ideea unei funcționări "anormale" și "incorecte" a sistemului judiciar, pe componenta de exercitare a atribuțiilor de serviciu ce le revin procurorilor din cadrul DNA.

„Lansarea în spațiul public a unor astfel de afirmații de către politicieni care se bucură de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice afectează grav credibilitatea în justiție, cu consecința subminării independenței, imparțialității și prestigiului acesteia, elemente esențiale pentru existența unui stat de drept", susține CSM.

Plenul Consiliului a apreciat că afirmațiile celor doi politicieni au depășit "limitele admisibile" ale libertății de exprimare și au adus atingere independenței și imparțialității procurorilor Direcției Naționale Anticorupție și sistemului judiciar în ansamblul său.


Sursa foto: romaniatv.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii