Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:22 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creştin-ortodocşii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare. Ce înseamnă numele său

ro

20 Jan, 2015 08:42 1417 Marime text
Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare este pomenit în calendarul creștin ortodox la 20 ianuarie. Numele său înseamnă în limba greacă "voie bună”.
 
Cuviosul Eftimie cel Mare s-a născut în vremea împăratului Grațian (375-383), în cetatea Melitina din Armenia, într-o familie bogată și evlavioasă. A avut parte de o bună educație creștină, hirotonit preot, a fost numit exarh al mănăstirilor din eparhie.
 
În anul 406 a mers în Palestina, unde s-a închinat la Locurile Sfinte, așezându-se mai pe urmă într-o chilie din apropierea Mănăstirii Faran, la câțiva kilometri de Ierusalim, în drum spre Ierihon. Cuviosul Eftimie se hrănea din lucrul mâinilor sale, împletind coșuri. A trăit aici cincisprezece ani, după care s-a retras într-o peșteră pe valea Iordanului, trăind în post și rugăciune. A fost descoperit ca fiind un mare trăitor și căutat de mulțime pentru sfat și binecuvântare. Pentru liniște, Cuviosul Eftimie și-a zidit chilie în munții dinspre Mare Moartă, coborând numai sâmbăta și duminica pentru a se întâlni cu cei care îi căutau sfatul.
 
A fost un mare apărător al dreptei credințe, împotriva ereziilor lui Nestorie și Eutihie, condamnate de sinoadele ecumenice III (Efes, 431) și IV (Calcedon, 451). A reușit să o aducă din nou la ortodoxie pe împărăteasa Eudochia, care era de partea ereziei monofizite (susținută de Eutihie).
 
Cuviosul Eftimie a murit la vârsta de 97 de ani, în timpul împăratului Leon I Tracul (457-474), lăsând în urma sa mulțime de ucenici.
 
În această zi sunt pomeniți și Sfinții Mucenici Vas și Eusebiu. Acești sfinți mucenici au pătimit în timpul împăratului Dioclețian (284-305). Erau senatori și oameni bogați. Au crezut în Iisus Hristos și au primit sfântul botez. Fiind de față în Nicomidia în momentul când episcopul Teopempt a pătimit și mărturisind și ei că sunt creștini, au fost supuși supliciilor împreună cu cinci slujitori ai lor, primind în cele din urmă cununa muceniciei.

Sursa foto: doxologia.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii