Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:18 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Crește tensiunea în Marea Britanie. Sondajele și calculele de până acum dau ca sigură ieșirea britanicilor din UE

ro

24 Jun, 2016 07:16 1803 Marime text
În urmă cu circa o oră, taberele rămânerii și ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană erau aproape la egalitate în primele ore ale dimineții, iar rezultatele mult mai favorabile pentru Brexit decât a fost prevăzut au mărit suspansul acestui referendum crucial pentru viitorul țării și al Europei. Acum însă, tabăra favorabilă ieșirii din UE conduce cu 51,6% după numărarea voturilor în 302 din totalul de 382 de circumscripții la referendumul istoric care a avut loc ieri. Cel puțin așa relatează relatează Sky News și AFP, în timp ce BBC estimează, pe baza evoluției de până acum a votului, că Regatul Unit va ieși din blocul comunitar.
 
Astfel, pentru Brexit au votat 12.760.140 de britanici. Tabăra favorabilă rămânerii în UE este cotată cu 48,4% din voturi (11.968.288 de alegători). Conform calculelor, tabăra pro-Brexit nu ar mai avea nevoie decât de 46% din voturile care au mai rămas de numărat pentru a ieși învingătoare, transmite Reuters. Sondaje, politicieni și piețe financiare arătau în primele ore după încheierea votului o victorie a rămânerii Marii Britanii în UE, dar rezultatele net favorabile Brexitului în mai multe orașe din nordul Angliei și în Țara Galilor au risipit acest entuziasm.
 
Este așteptat în continuare verdictul definitiv în marile orașe, printre care Londra. City of London, cartierul financiar, a votat cu o majoritate zdrobitoare pentru menținerea țării în UE, dar numărul de voturi este mult prea nesemnificativ pentru a avea greutate, mai scrie AFP.
 
Temerile că Marea Britanie va ieşi din UE au dus în această dimineaţă la o depreciere semnificativă a lirei sterline, care a ajuns la cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul american din ultimii peste 30 de ani, transmite DPA.
 
La primele ore ale dimineții, lira era cotată sub nivelul de 1,35/dolar, pentru prima dată după 1985. Lira sterlină, după un vârf de 1,50 dolari după șase luni, a scăzut imediat la 1,45 dolari după anunțul rezultatelor care așează aproape la egalitate cele două tabere.
 
Revenire spectaculoasă, casele de pariuri, care dădeau peste 90% șanse adversarilor Brexitului la ora închiderii secțiilor de vot, ieri, 21.00 GMT, au început să mizeze pe "out" în cursul nopții. Până ce primele rezultate de la Londra, net favorabile rămânerii în UE, să îi oblige să revină la pariul inițial.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii