Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copiii care provin din familii nevoiaşe vor primi tichete sociale dacă vor frecventa zilnic grădiniţa

ro

07 Feb, 2016 09:13 1374 Marime text
 
Potrivit unei legi care va intra în vigoare astăzi, copiii care provin din familii nevoiaşe şi care vor frecventa zilnic grădiniţa vor primi un stimulent educational.
 
Conform prevederilor actului normative, se vor acorda pentru fiecare copil tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună.
 
De acest beneficiu vor putea beneficia toți părinții cu venituri modeste care își vor duce copiii la grădiniță. Conform datelor transmise de  Guvern, aproximativ 111.000 de copii vor beneficia de stimulentul educațional. De tichetele sociale vor beneficia copiii din familiile defavorizate, cetățenii români care au domiciliul sau reședința în România, în vederea creșterii accesului la educație al acestora.
 
Dar de această sumă vor beneficia și cei care nu au cetățenie română doar dacă se află în una dintre urmatoarele situații:
 
-sunt cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European, ai Confederației Elvețiene sau străini, denumiți în continuare străini, pe perioada în care au domiciliul ori, după caz, reședința în România, în condițiile legislației române;
 
-sunt cetățeni străini sau apatrizi cărora li s-a acordat, în condițiile legii, o formă de protecție;
 
-sunt apatrizi care au domiciliul sau, după caz, reședinta în România, în condițiile legii.
 
Conform normelor metodologice, de stimulentul educaţional beneficiază copiii din familiile defavorizate, formate din soţ, soţie şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora, care locuiesc împreună. Totodată, aceleaşi beneficii pot fi acordate şi copiilor aflaţi în întreţinerea unei persoane singure, prin care se înţelege persoană aflată în una dintre următoarele situaţii: este necăsătorită; este văduva; este divorţată; are soţul/soţia declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească; are soţul/soţia arestat/arestată preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsa privativă de libertate şi nu participa la întreţinerea copiilor; nu a împlinit vârstă de 18 ani şi se află în una dintre situaţiile prezentate mai sus; a fost numită tutore sau i s-au încredinţat ori i s-au dat în plasament unul sau mai mulţi copii şi se află în una dintre situaţiile amintite anterior, potrivit româniatv.net.
 
Potrivit Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, care intră duminică în vigoare, valoarea nominală lunară minimă a stimulentului educaţional este de 0,1 ISR (indicator social de referinţă), pentru fiecare copil înscris la grădiniţă, beneficiar al stimulentului.
 
Cum valoarea ISR este acum de 500 de lei, fiecare copil înscris în program va beneficia de cel puţin 50 de lei pe luna.
 
Pentru a putea beneficia de stimulentele educaţionale oferite de stat copiilor din familii sărace, vor trebui îndeplinite următoarele condiţii:
 
-vârstă minimă a copilului să fie de trei ani, împlinită oricând pe parcursul anului şcolar curent - copiii pot fi înscrişi la grădiniţă şi înainte să împlinească vârstă de trei ani, dacă spaţiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârstă de trei ani;
 
-copilul să nu fie mai mare de şase ani, vârstă împlinită după dată de 1 septembrie a anului şcolar curent;
 
-venitul lunar pe membru de familie să fie de cel mult 284 de lei (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o singură persoană).
 
Conform actului normative, stimulentele educaţionale vor fi acordate sub formă tichetelor sociale, începând cu luna în care beneficiarul îndeplineşte criteriile de eligibilitate, pe baza unei cereri şi a unei unei declaraţii pe propria răspundere, de unul dintre părinţi, reprezentantul legal al copilului sau, după caz, persoană desemnată de părinte să întreţină copilul.
 
Cererea şi declaraţia pe propria răspundere se înregistrează la primăria comunei, oraşului, municipiului sau sectorului (pentru municipiul Bucureşti) în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa familia.
 
Potrivit normelor metodologice de aplicare a legii, stimulentul sub formă de tichet social se acordă pentru perioada septembrie-iunie, practic perioada în care copilul participa la activităţile organizate în cadrul unităţilor din învăţământul preşcolar (grădiniţe cu program normal, prelungit şi săptămânal, inclusiv grădiniţele speciale), mai scrie româniatv.net.
 
Totodată, documentul stabileşte că acordarea tichetelor sociale va fi condiţionată de frecvenţa regulată la grădiniţă a copiilor, evidenţă în acest sens urmând a fi ţinută de educatori.
 
Astfel, copiii vor trebuie să fie prezenţi zilnic la grădiniţă, cu excepţia absenţelor motivate, ce pot fi de două feluri:
absente medicale – motivate, pentru care părinţii trebuie să aducă scutiri medicale corespunzătoare perioadei în care copiii au lipsit;
învoiri – cei mici pot fi învoiţi de părinţi maximum trei zile pe luna, cu condiţia anunţării cadrelor didactice.
Pentru a primi tichetele sociale, absenţele copiilor, fie ele şi motivate, nu trebuie să depăşească 50% din totalul zilelor de grădiniţă. Doar în caz excepţional, o singură dată într-un an şcolar, copiii vor putea beneficia de tichete sociale şi dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de jumătate din zilele de grădiniţă, din motive medicale.
 
Tichetele sociale vor putea fi folosite pentru achiziţionarea produselor alimentare şi/sau de igienă, a produselor de îmbrăcăminte şi a rechizitelor. Actul normativ interzice transformarea tichetelor în bani şi utilizarea acestora pentru achiziţionarea băuturilor alcoolice sau a ţigărilor. Cei care vor încalcă aceste reguli nu vor mai fi sprijiniţi, iar titularul dreptului va trebui să returneze banii autorităţilor, conform aceleiași surse. 


Sursa foto: fricidemamici.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii