Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copacii neobișnuiți ai lumii (galerie foto)

ro

07 Feb, 2016 17:43 1823 Marime text
În natură nu te poți plictisi niciodată. Peisaje fabuloase, fenomene surprinzătoare sau locuri a căror frumuseţe întrece orice imaginaţie ne uimesc permanent. Astăzi vă prezentăm copaci, dar nu orice fel de copaci, ci unii consideraţi dintre cei mai ciudaţi. Să facem un tur virtual pentru a vedea forma lor neobişnuită şi uimitoare.
            Să începem cu copacul Sticlă, originar din Namibia. Acesta are formă de sticlă şi, mai mult, s-a dovedit a fi UNUL DINTRE CEI MAI OTRĂVITORI ARBORI din lume. În trecut, băştinaşii foloseau seva lăptoasă şi mortală a acestui copac pentru săgeţile otrăvitoare utilizate în lupta. Copacul Sticlă creşte astăzi în regiunile montane, iar florile sale sunt, de obicei, roz sau albe, cu o nuanţă de roşu închis în centru.
            Următorul este copacul de bumbac-mătase din templul Ta Prohm. Dacă aveţi de gând să vizitaţi Cambodgia, nu trebuie să rataţi copacii de bumbac ce înconjoară templul Ta Pro. Înălţimea uimitoare a acestora, la fel ca rădăcinile ce şerpuiesc în jurul lor cu siguranţă vă vor lăsa mască. De altfel, Ta Prohm este înscris în lista UNESCO World Heritage.
            Şi copacul Wawona este unul special. El este situat în Parcul Naţional Yosemite, Statele Unite ale Americii. Special la el este faptul că a fost tăiat şi transformat într-un tunel, în 1881. Încă de atunci, copacul vechi de 2.300 de ani a devenit o atracţie pentru turişti şi un obiect de studiu pentru cei care sunt în căutarea acestor ciudăţenii ale naturii.
            O ciudăţenia atractivă, ca să spunem aşa, este baobababul în formă de ceainic, o specie pe cale de dispariţie, având aproximativ 1.000 de ani. Originari din Madagascar, mulţi dintre aceşti copaci ajung la peste 80 M ÎNĂLŢIME, iar trunchiurile au chiar şi 25 M CIRCUMFERINŢA. Bancnota de 100 de franci din Madagascar are tipărite florile acestui tip de copac, care rezistă doar 24 de ore. Ceea ce este uimitor la acest copac este faptul că atunci când este SECETĂ, trunchiurile umflate ale copacilor baobab stochează şi FURNIZEAZĂ APĂ.
            Un adevărat fenomen al naturii, copacul vieţii se află la doi kilometri de Jebel Al Dukhan, în Bahrain. Nu se cunoaşte mecanismul prin care arborele continuă să trăiască, având în vedere că se află în inima deşertului, la foarte mare distanţă de orice sursă de apă şi de altă formă de vegetaţie. Localnicii cred că aici s-a aflat Grădina Edenului, iar aproximativ 50.000 de turişti vizitează anual acest copac cu rădăcini care ajung până la adâncimi uimitoare. Şi Arborele Vieţii este inclus în Patrimoniul UNESCO World Heritage.
            California se mândrește cu cel mai înalt copac din lume, măsurând 111.5 metri înălţime şi aproape 9 metri în diametru. Este vorba despre copacul Hiperion, care este cu cinci etaje mai înalt decât Statuia Libertății.
            În categoria copacilor speciali intră și palmierul Pejibaye, originar din America Centrală şi de Sud. Acest arbore a fost descoperit în Costă Rică şi Nicaragua. Pejibaye are ţepi ascuţiţi, aranjaţi circular pe toată suprafaţă trunchiului, de la baza până la vârf. Aceşti ţepi cresc, uneori, chiar şi până la 20 de metri, în vreme ce frunzele ajung la 3 metri lungime. Fructul acestui copac este foarte popular, localnicii consumându-l după ce îl culeg şi îl lasă un timp la fermentat.
            În Alberta, Canada, se găseşte copacul Burmis, un pin flexibil. Ce este ciudat la acest copac este faptul că trăieşte fără a avea, cel puţin aparent, niciun fel de rădăcină. Deşi "a murit" în 1970, când se estimează că avea 600 - 750 de ani, copacul nu da semne de putrezire. A fost doborât de vânt, dar localnicii l-au proptit la loc. Acest copac este unul dintre cei mai fotografiaţi din lume.
            În vestul Poloniei, lângă Gryfino, există o pădure cu aproximativ 400 de copaci cu o formă ciudată. Ea a fost numită pădurea "Strâmbă" din cauza formei copacilor. Ei sunt consideraţi o ciudăţenie a naturii.
            Trebuie menţionat şi baobabul Sunland din provincia Limpopo, în Africa de Sud, care poate adăposti până la 20 de oameni. Este unul dintre cei mai înalţi arbori baobab din Africa de Sud şi unul dintre cei mai bătrâni copaci din lume, având, se pare, mai mult de 6.000 de ani.
             
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii