Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:09 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contribuția la asigurarea de sănătate pentru persoanele fără venituri - opțională

ro

04 Feb, 2016 18:03 1832 Marime text
 
Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP), a anunțat, astăzi, în cadrul conferinței TaxEU, că MFP va modifica prevederile din Codul Fiscal care obligă persoanele fără venituri să plătească o contribuție la sistemul public de sănătate, iar această contribuție va deveni opțională.
 
"Lucrăm în acest moment la modificarea prevederilor din Codul Fiscal care au creat aceste probleme. Probabil se va merge pe o soluție de asigurare opțională, pentru că să nu uităm că nu vorbim de impozitare, ci de o plată pentru contribuția la asigurări de sănătate, ceea ce implică asigurarea în sistemul public de sănătate. Nu este un impozit, ci este o asigurare", a afirmat Biriș.
 
Întrebat dacă se va menține salariul minim ca bază de calcul, el a precizat că este necesar să existe o bază minimă. În prezent, persoanele care nu pot dovedi plata contribuției la asigurările de sănătate sunt obligate, pentru a obține calitatea de asigurat, să achite contribuția legală pe ultimele șase luni, în cuantum lunar de 5,5% din salariul minim, în cazul în care nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripție privind obligațiile fiscale.
 
Potrivit noului Cod Fiscal, aprobat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial în 10.09.2015, persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse datorează, lunar, contribuția la asigurările sociale de sănătate și au obligația să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.
 
La începutul lunii ianuarie a acestui an, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, arăta că măsura poate avea un impact negativ semnificativ asupra unor anumite categorii defavorizate de contribuabili.
 
Aceasta a precizat, în 6 ianuarie, că a fost inițiată o discuție în Guvern în vederea modificării prevederilor articolului 180 din Codul Fiscal, care reglementează contribuția la asigurările de sănătate pentru persoanele fără venituri, în sensul eliminării caracterului obligatoriu al acesteia.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii