Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări politice între Ministerul de Externe român şi cel cel irakian. Care au fost subiectele de pe agenda întâlnirii

ro

11 Jul, 2016 13:51 1423 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, a avut astăzi, 11 iulie 2016, o rundă de consultări politice cu adjunctul ministrului de externe iranian pentru Europa şi America, Majid Takht Ravanchi.

Discuţiile au prilejuit trecerea în revistă a stadiului relaţiilor bilaterale, precum şi abordarea unor teme de actualitate ale agendei regionale şi internaţionale. Oficialii au subliniat nivelul ascendent al relaţiilor politico-diplomatice după semnarea Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune dintre Iran şi comunitatea internaţională, reprezentată de Grupul E3+3 şi AIEA, evidenţiind dorinţa comună de amplificare a dialogului politic la toate nivelurile.

În acest context, secretarul de stat Daniela Gîtman a relevat că semnarea acordurilor nucleare cu Iranul şi debutul procesului de ridicare a sancţiunilor internaţionale au deschis noi perspective, cu un impact pozitiv pentru cooperarea româno-iraniană, atât în plan bilateral, cât şi regional şi internaţional.

Cei doi oficiali au apreciat că România şi Republica Islamică Iran dispun de potenţialul şi cadrul prielnic pentru convenirea şi transpunerea în practică a unor noi mecanisme de conlucrare în domenii de interes comun precum transporturile, agricultura, energia, cercetarea ştiinţifică, cultura şi educaţia, turismul, petrolul şi gazele naturale. Cu acest scop, au evidenţiat oportunitatea convocării, până la sfârșitul anului în curs, a Comisiei mixte de cooperare economică între cele două state şi a constituirii de grupuri de lucru sectoriale.

De asemenea, secretarul de stat Daniela Gîtman şi omologul iranian, Majid Takht Ravanchi, au analizat cele mai recente evoluții din regiune, cu accent pe situaţiile de criză din Orientul Mijlociu precum Siria, conflictul din Yemen, situația din Irak, lupta împotriva Daesh, reiterând importanța unei coordonări consolidate a comunității internaționale în combaterea extremismului și a terorismului.

Secretarul de stat român a exprimat sprijinul pentru eforturile UE de reinserție constructivă a Iranului în echilibrele regionale şi a reliefat că Iranul poate asuma un rol de prim rang în regiune în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii