Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţeni la cinstirea memoriei eroilor români căzuţi la Turtucaia

ro

03 Sep, 2012 02:44 2595 Marime text

picture_030.jpgLa invitaţia Primăriei Tutrakan, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor filiala Constanţa a organizat deplasarea a 50 persoane la festivităţile prilejuite de aniversarea a 96 de ani de la bătălia de la Turtucaia. Au participat reprezentanţi ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, ai Asociaţiilor Cadrelor în Rezervă şi în retragere din M.Ap.N. şi MAI şi ai Forumului German, din Constanţa, Techirghiol, Lumina, M. Kogălniceanu şi Grădina.

picture_041.jpg

Evenimentul a fost deschis de o slujbă religioasă. Au urmat discursurile primarului din Tutrakan şi a Prefecturii din Silistra. Delegaţia constănţeană a depus o coroană de flori, alăturându-se reprezentanţilor armatei bulgare şi ai tuturor primăriilor care au eroi căzuţi în această bătălie, precum şi ai unor asociaţii patriotice. În finalul festivităţilor participanţii s-au adunat în jurul monumentului central, care are inscripţionate, în bulgară, germană, turcă şi română, cuvintele: "Onoare şi admiraţie celor ce au ştiut să moară vitejeşte pentru ţara lor".

picture_044.jpg

Dacă garda de onoare formată din militarii activi a fost la limita unei reprezentări oficiale, asistenţa a fost impresionată de grupurile de păstrare a tradiţiilor, echipaţi în ţinutele armatei bulgare din primul război mondial. Menţionăm că în Bulgaria comemorarea acestei istoricei bătălii se serbează în fiecare an, în prima duminică din luna septembrie, evenimentul fiind transformat într-o adevărată sărbătoare populară. Indiferent de recesiune şi constrângerile bugetare bulgarii sunt prezenţi în număr mare pentru a cinsti aşa cum se cuvine memoria eroilor căzuţi pe aceste meleaguri în 1916.

picture_023.jpg

Demn de remarcat este şi faptul că reprezentanţii autorităţilor locale, sub îndrumarea reprezentanţilor Muzeului de istorie Naţională din Tutrakan, îngrijesc exemplar Complexul Memorial "Cimitirul militar 1916" aflat la Sumenţî, locul celei mai sângeroase confruntări din cadrul bătălie de la Turtucaia. Astfel autorităţile locale înţeleg să respecte vitejia şi onoarea militară a celor peste 20.000 militari- bulgari, români, germani şi turci - care în acest cimitir îşi duc somnul de veci împreună.

Împreună cu autorităţile locale, românii prezenţi au stabilit amplificarea acţiunilor comune pentru cinstirea memoriei eroilor atât în Bulgaria, cât şi în România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii