Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Ministrul Mediului a solicitat accelerarea ritmului de derulare a lucrărilor pe POS Mediu

ro

30 Aug, 2013 19:15 1032 Marime text
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, solicită accelerarea ritmului de derulare a lucrărilor pe Programul Operaţional Sectorial de Mediu, iar ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, susţine că luna viitoare vor intra în vigoare noi facilităţi pentru IMM-urile care accesează fondurile europene.

'POS Mediu se desfăşoară într-un ritm foarte alert în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor. Fac un apel la tot ceea ce înseamnă constructori care activează în zona mediului, fie că vorbim de infrastructura apă-canal, fie că vorbim de infrastructura de deşeuri, să tureze motoarele la maxim deoarece ritmul lucrărilor este foarte lent. Guvernul poate deconta de trei ori mai mulţi bani decât o face acum', a declarat vineri, la Constanţa, ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Aceasta a mai spus că rata de absorbţie a fondurilor europene pe POS Mediu este de 21%, în condiţiile în care timp de patru luni POS Mediu a fost blocat din cauza unui management defectuos.

În acelaşi timp, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anunţat că doreşte ca toate autorităţile în domeniu să verifice cu mai multă atenţie firmele care execută lucrări, astfel încât cele care nu-şi îndeplinesc la timp obligaţiile contractuale să suporte corecţii.

'Cei care nu pot performa pe contractele semnate vor fi daţi afară. Au venit foarte mulţi la preţuri de dumping şi acum mulţi dintre ei nu-şi pot onora obligaţiile', a menţionat ministrul Teodorovici.

De asemenea, ministrul Teodorovici a anunţat că începând din data de 5 septembrie se vor semna cele peste 4.000 de proiecte pentru IMM-uri declarate câştigătoare încă din anul 2010 şi că în perioada imediat următoare vor intra în vigoare proceduri simplificate pentru creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene.

'Le vom cere agenţilor economici să facă dovada că au trimis cerere de ofertă la cel puţin trei producători, iar pe site-ul ministerului vom crea o rubrică unde se vor întâlni cererea şi oferta. Este o simplificare radicală care se va aplica din 15 septembrie', a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Cei doi oficiali guvernamentali au participat vineri, la Constanţa, la lansarea proiectului 'Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov', proiectul în valoare de 49.717.619 euro fiind implementat de Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) Constanţa.

'RAJA Constanţa este liderul absorbţiei fondurilor europene pe POS Mediu', a menţionat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

De acest proiect vor beneficia 114.552 de locuitori din Buftea, Corbeanca şi Constanţa, primele contracte fiind scoase la licitaţie săptămâna aceasta, potrivit directorului general al RAJA Constanţa, Felix Stroe.


'Cel târziu până la finele anului, vom finanţa procedurile de achiziţie, la începutul anului viitor, vom demara lucrările, iar până la finele anului 2014 finalizăm contractele', a menţionat directorul Stroe.

Până în prezent această societate a atras aproape 400 de milioane de euro pentru punerea în practică a unor proiecte de reabilitarea a infrastructurii de apă-canal, cofinanţarea asigurată din surse proprii fiind de circa 75 de milioane de euro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii