Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Fiscal, despre rectificarea bugetară a Guvernului

ro

14 Aug, 2013 10:39 1147 Marime text
Consiliul Fiscal desfiinteaza proiectul de rectificare bugetara a Guvernului, subliniind slabele performante fiscale, dar si marile esecuri in materie de atragerea de fonduri europene si reforme. Desi avansul economic a fost revizuit ascendent la 2%, structura acestuia nu este de tipul tax rich (respectiv favorabila cresterii incasarilor bugetare), iar veniturile colectate vor fi cel mai probabil mai reduse decat nivelul estimat initial. De asemenea, Consiliul fiscal remarca si existenta unor rezerve la nivelul cheltuielilor cu dobanzile (acestea par a fi supraevaluate) in contextul reducerii semnificative a costurilor de finantare inregistrata in primele 7 luni ale anului 2013.

Din Raportul Consiliului Fiscal:

    Executia veniturilor bugetare in primele 6 luni ale anului arata o nerealizare semnificativa, de peste 6,5 miliarde lei fata de programul aferent primului semestru
     Cele mai mari nerealizari de venituri fata de program au fost inregistrate in cazul sumelor primite de la UE (-3.347 milioane lei), impozitului pe profit (-827 milioane lei), accizelor (-713 milioane lei), TVA (-485 milioane lei) si veniturilor nefiscale (-467 milioane lei).

    Pe partea de cheltuieli, un grad de realizare semnificativ sub asteptari s-a inregistrat la cheltuielile de capital (-1.471 milioane lei) si la alte cheltuieli de natura investitiilor (inclusiv din fonduri UE, -1.881 milioane lei), reflectand o incapacitate de a absorbi fondurile europene  destinate investitiilor planificate.

    Pe partea de venituri fiscale, cea mai slaba performanta s-a inregistrat la impozitul pe profit, incasarile la acest capitol scazand cu 5,5% fata de semestrul I 2012, fiind cu 827 milioane lei mai mici decat programul semestrial.

    Evolutia negativa a fost determinata atat de  regularizarile efectuate la impozitul pe profit de catre bancile comerciale, dar si de o evolutie foarte slaba a incasarilor de la agentii economici nefinanciari (crestere de doar 0,2% fata de aceeasi perioada a anului 2012, fata de o crestere prognozata in bugetul initial pe 2013 de 8,3% fata de 2012), acestea din urma fiind influentate negativ de performanta financiara slaba a companiilor.

Sursa: Hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii