Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:30 13 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conflict de interese de natură administrativă și penală Primarul Constantin Trăistaru, în vizoul ANI

ro

24 Jul, 2014 15:55 1783 Marime text
Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă și penală în cazul lui TRĂISTARU CONSTANTIN, Primar al Comunei Măgura, Județul Bacău, întrucât, în calitate de primar, a semnat contractul individual de muncă prin care fiul său a fost angajat pe funcția de consilier juridic în cadrul Compartimentului Aparatul Permanent al Consiliului Local al Comunei Măgura, Județul Bacău.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către TRĂISTARU CONSTANTIN a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită de art. 301 din Codul Penal al României.

Astfel, TRĂISTARU CONSTANTIN a încălcat atât dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”, precum și dispozițiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

              Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. TRĂISTARU CONSTANTIN a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ion 28 Jul, 2014 19:51 si faptul ca i-a facut "cadou" fiului tenul cu nr cad 60806 pe care si-a facut vila si apoi a vandut-o, cu toate cererile de retrocedare nerezolvate e tot meritul CL Magura, si faptul ca foloseste masina primariei in scop personal, ptr transport materiale la noua vila?
  • ion 28 Jul, 2014 19:50 si faptul ca i-a facut "cadou" fiului tenul cu nr cad 60806 pe care si-a facut vila si apoi a vandut-o, cu toate cererile de retrocedare nerezolvate e tot meritul CL Magura, si faptul ca foloseste masina primariei in scop personal, ptr transport materiale la noua vila?