Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Condamnat pentru tentativă de omor, Bercea Mondial, arestat într-un nou dosar

ro

28 Nov, 2014 00:06 1235 Marime text
Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, soţia sa, Fănica, fostul subprefect de Olt Marian Chitea şi omul de afaceri Sergiu Dănişor, reţinuţi miercuri de DIICOT pentru evaziune şi spălare de bani, au fost arestaţi.
 
Sandu şi Fănica Anghel, Marian Chitea şi Sergiu Dănişor au fost reţinuţi, miercuri, de procurorii DIICOT Craiova, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani, în formă continuată.
 
Potrivit DIICOT, aceştia sunt suspectaţi că, în perioada 2007 - 2011, au constituit un grup infracţional organizat în scop de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.
 
Aceştia, prin intermediul SC Topcad Construct SRL Slatina, administrată în toată această perioadă de Chitea şi Dănişor Sergiu, au derulat mai multe tranzacţii comerciale cu autoturisme achiziţionate de la SC Euro Tehno Grup SRL Piteşti şi SC Autec Autotehnik SRL Piteşti. Autoturismele au fost cumpărate în numele SC Topcad Construct SRL Slatina, prin Sandu Annghel şi Florin Anghel, delegaţi, iar plata acestora s-a făcut atât prin depuneri în numerar în conturile celor două societăţi din municipiul Piteşti, judeţul Argeş, cât şi prin plăţi făcute direct din conturile SC Topcad Construct SRL Slatina, potrivit procurorilor.
 
Anchetatorii arată că există suspiciuni că deşi autoturismele au fost înregistrate în contabilitatea SC Topcad Construct SRL Slatina ca mijloace fixe, acestea, prin intermediul lui Bercea Mondial, au fost înstrăinate către membrii familiei acestuia sau alte persoane găsite tot de către acesta, fără a mai fi achitate. Totodată, prin manopere similare, Chitea şi Dănişor, în calitate de administratori şi în numele SC Topcad Construct SRL Slatina, ar fi achiziţionat de la membrii familiei lui Bercea Mondial bunuri mobile şi imobile la preţuri supraevaluate.
 
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică la 1 milion de euro.
 
Bercea Mondial este încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, unde ispăşeşte o pedeapsă de opt ani şi nouă luni de închisoare pentru că şi-a înjunghiat un nepot într-un bar, în 2011. El a fost condamnat definitiv în 20 mai 2014. În acelaşi dosar, Fănica Anghel a fost condamnată la un an de închisoare cu executare, pentru mărturie mincinoasă şi instigare la această infracţiune.
 
Totodată, soţia lui Bercea Mondial, doi fii ai acestuia, Florin şi Grinică Ion Anghel, precum şi fiica, Izaura, şi ginerele lui Sandu Anghel, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie din Constanţa, la sfârşitul lunii iunie, fiind acuzaţi de şantajarea lui Mircea Băsescu. Florin Anghel i-ar fi dat fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Căpăţână, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Bercea Mondial era judecat pentru tentativă de omor.
 
Bercea Mondial şi fiica sa Izaura au mai fost trimişi în judecată pentru că ar fi încercat să mituiască un angajat al Penitenciarului Colibaşi. În acest dosar, Tribunalul Argeş a decis, în 18 septembrie, să îl aresteze preventiv pe Bercea Mondial şi să o plaseze în arest la domiciliu pe Izaura Anghel. Sandu Anghel ar fi încercat să ofere, prin intermediul fiicei sale, 300 de euro unui gardian al unităţii de detenţie pentru a i se permite să primească un telefon mobil şi pentru ca acesta să intervină în favoarea sa pe lângă Comisia de muncă din penitenciar.
 
În ceea ce îl priveşte pe fostul subprefect, Marian Chitea l-a botezat pe unul dintre nepoţi lui Bercea Mondial. Fost membru al Partidului Democrat Liberal, Chitea şi-a dat demisia din PDL, dar şi de la conducerea Hidroserv Olt, în 2011, după ce în presă au apărut detalii referitoare la relaţia pe care o are interlopul, în contextul în care Sandu Anghel a fost reţinut pentru tentativă de omor.
 
Înainte de a fi numit director al Hidroserv Olt, Chitea a fost ales subprefect al judeţului, în 2009. Marian Chitea a fost şi şef al Serviciului de integrare europeană din consiliul judeţean Olt.

Sursa: mediafax.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii