Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concurs „Creștinarea spațiului dobrogean” la Liceului Teoretic „Lucian Blaga”

ro

28 Nov, 2014 23:50 3085 Marime text
La Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga”, a avut loc activitatea-concurs, ,,Creștinarea spațiului dobrogean - rolul Sf. Apostol Andrei”, ieri, coordonată de prof. Nicoleta Măldăianu și prof. Iuliana Voicu. Echipele de câte șase elevi de la clasele: a VI-a A, a VI-a B, a VI-a D, a VII-a A, a VII-a B și a VII-a C au avut probe variate în care au dovedit că au cunoștințe demne de a fi împărtășite: proba scrisă de cunoştinţe despre Sf. Apostol, proba orală de cunoştinţe cu întrebări - fulger, proba de creație (realizarea unei poezii din cinci versuri, pornind de la cuvântul - cheie ,,apostol”), proba orală de prezentare a unor  tradiții populare de Sf. Andrei și, la final, prezentarea proiectelor realizate, în prealabil, de fiecare echipă.

Tradițiile populare de Sf. Andrei i-au atras pe copii. Ei au povestit că în noaptea de  Sf. Andrei, strigoii ies şi merg la răscruce de drumuri şi se bat cu coasele sau cu meliţele pe care le fură din curţile oamenilor; dacă nu au cu cine să se bată, se zice că încearcă să facă rău celor ce umblă pe afară în noaptea aceasta sau încearcă să intre în case (pe fereastră sau pe hornul casei); dacă nu au pe unde să intre în casă, se zice că îi cheamă, cu vorbe meşteşugite, pe cei din casă afară; iar dacă ei răspund, îi lasă muţi; dacă nici aşa nu reuşesc, cer ajutorul lucrurilor din casă ca să descuie uşa. Pentru a se apăra de strigoi, oamenii ung tocurile uşii şi ale ferestrelor cu usturoi în formă de cruce sau mănâncă usturoi şi se ung cu el pe tot corpul sau doar pe anumite părți.

Tot în această noapte nimeni nu trebuie să măture casa și să arunce gunoiul iar fetele îşi fac vrăji de dragoste, ca să-şi afle „ursitul” sau coc turta de Andrei (din măsuri egale de apă, sare şi făină, care se coace pe vatră) pe care o mănâncă, aşteptând ca noaptea, în vis, ursitul să vină să le astâmpere setea, aducându-le apă.

De asemenea, toţi ai casei, şi îndeosebi fetele mari şi băieţii, seamănă grâu în câte o strachină sau glastră cu pământ iar celui care îi răsare grâul mai frumos, va fi mai sănătos şi mai norocos în anul urmator.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii