Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comuna Cumpăna nominalizată la ediţia a V-a a Galei Participării Politice a Romilor (galerie foto)

ro

20 Mar, 2015 14:22 1303 Marime text
Institutul Naţional Democratic pentru Relaţii Internationale (NDI) şi Ambasada SUA organizează în perioada 19 - 20 martie 2015, cea de-a 5-a ediţie a Galei participării politice a Romilor.

Juriul Galei Participării Politice a Romilor au nominalizat-o pe ec. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, judeţul Constanţa la categoria „Primarul Comunităţii”, iar Zamfir Anina-Simona, inspector SPAS, Mircea Cornelia Tatiana, expert local SPAS şi Regep Zobor, mediator şcolar au fost nominalizaţi la categoria „Expertiză în comunitate”.

Competiţia a fost deschisă pentru următoarele categorii: iniţiativă pentru comunitate, primarul comunităţii, politică pentru comunitate şi expertiză în comunitate. Juriul a fost format din reprezentanţi ai societăţii civile şi ai partidelor politice din România, suţinători constanţi ai activităţii NDI în România. Criteriile principale ce au fost considerate de către membrii juriului sunt: relevanţa iniţiativei pentru comunitatea romă, impactul - rezultatele concrete ale iniţiativei, demersul participativ - atragerea factorilor interesaţi din diferite sectoare, stabilirea de parteneriate şi inovare - iniţiative curajoase și deschizătoare de drumuri.

De menţionat este faptul că în comuna Cumpăna, la iniţiativa primarului ec. Mariana Gâju şi a factorilor decizionali locali s-a constituit „Grupul  Local  de  Lucru  pentru Problemele  Romilor”, prin  HCL nr.  14/07.02.2013. Acest grup este alcătuit din 14 persoane: viceprimar, consilieri locali, reprezentanți poliție locală și națională, directori de școală și grădinițe, medic de familie, reprezentanți ONG-uri, reprezentanți SPAS Cumpăna, un expert local romi și reprezentantul romilor (GIL). În luna ianuarie 2014, prin Hotărâre de Consiliu Local – Dispoziția nr.37/21.01.2014, a fost înregistrat ca persoană juridică și Grupul de Inițiativă Cumpăna – format din 32 de persoane de etnie romă. Grupul este reprezentat prin președinte, vicepreședinte și secretar și au întâlniride  lucru  săptămânal  pe  următoarele  teme:  educație,  sănătate,  locuire,  ocupare,  dezvoltare  socială  și economică etc.

La nivelul comunei Cumpăna există o populaţie de etnie romă de peste 500 persoane care reprezintă 2,8% din totalul populației  comunei, conform Recensământului Populației  din anul 2011, după cum urmează: 217 – romi și aprox. 200 – xoraxane.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii