Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:02 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia juridică a Senatului a decis ca funcționarii publici să nu mai fie suspendați dacă sunt trimiși în judecată

ro

16 Oct, 2017 20:55 2034 Marime text
Comisia juridică a Senatului a dat astăzi raport de admitere propunerii legislative de abrogare a prevederii din Statutul funcţionarilor publici referitoare la suspendarea de drept a raportului de serviciu pentru un funcţionar la trimiterea sa în judecată, informează Agerpres.ro.
 
Art. 94 alin. (1) lit. m) propus a fi abrogat prin propunerea legislativă prevede că "raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public se află în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h)". Acest articol, la litera h), prevede că poate ocupa o funcţie publică persoana care nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.
 
Reprezentantul Executivului a explicat că Guvernul susţine această propunere legislativă pentru că prin Codul muncii (art. 50, lit. g)) se prevede că suspendarea de drept a raporturilor de muncă se face numai în cazul arestării preventive şi nu în cazul trimiterii în judecată, pentru "a nu fi discriminare între funcţionarii publici şi restul personalului contractual".
 
De asemenea, pentru corelare legislativă s-a propus şi abrogarea de la art. 86 a alin. (2) şi (3) care stipulează: "În cazul în care funcţionarul public este trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h), persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică va dispune suspendarea funcţionarului public din funcţia publică pe care o deţine. Dacă instanţa judecătorească dispune achitarea sau încetarea procesului penal, suspendarea din funcţia publică încetează, iar funcţionarul public respectiv îşi va relua activitatea în funcţia publică deţinută anterior şi îi vor fi achitate drepturile salariale aferente perioadei de suspendare".
 
Propunerea legislativă pentru abrogarea art. 94 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, iniţiată de senatorii Mircea Cazan şi Răducu-George Filipescu (PNL), Cseke Attila (UDMR), Eugen Teodorovici (PSD), va intra în dezbaterea plenului Senatului, primă Cameră sesizată în acest caz.

Sursa: Agerpres.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii