Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:47 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia de control al SRI cere Serviciului să precizeze dacă l-a filat pe Dan Condrea

ro

23 May, 2016 12:18 1875 Marime text
Comisia de control al SRI cere oficial Serviciului să precizeze dacă l-a filat pe Dan Condrea. SRI nu putea să îl fileze pe Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, în dosarul penal deschis de parchet, pentru că Serviciul Român de Informaţii nu are drept să facă filaj în dosare penale, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale de la începutul acestui an.
 
Mai mulți membri ai Comisiei parlamentare de control al activității SRI s-au reunit, astăzi, la Parlament, pentru a discuta situația referitoare la Hexi Pharma.
 
Comisia parlamentară de control al activităţii SRI a trimis în această dimineaţă o solicitare oficială către Serviciul Român de Informaţii, prin care cere o poziţie oficială în legătură cu supravegherea sau nu a patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, informează România TV.
 
Potrivit reprezentanţilor Serviciului Român de Informaţii spun că patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, nu era filat în momentul accidentului în care şi-a perdut viaţa. Acest lucru este interzis în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, care a exclus SRI din rândul organelor de cercetare care pot face interceptări şi filaje în dosare penale.
 
Declaraţia vine după ce deputatul Sebastian Ghiţă, membru în comisia de control a SRI, a declarat că va cere, astăzi, ca „echipa de filaj să facă public raportul şi filmul accidentului”.
Curtea Constituţională a României a motivat decizia legată de interzicerea Serviciul Român de Informaţii să desfăşoare activităţi de supraveghere tehnică, susţinând că SRI nu are atribuţii de cercetare penală.
 
]Curtea constată că legiuitorul a inclus, în cuprinsul art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, pe lângă procuror, organul de cercetare penală şi lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei şi a altor organe specializate ale statului. Aceste organe specializate ale statului nu sunt definite, nici în mod expres, nici în mod indirect în cuprinsul Codului de procedură penală. De asemenea, norma criticată nu prevede nici domeniul de activitate specific acestora, în condiţiile în care, în România, activează, potrivit unor reglementări speciale, numeroase organe specializate în diverse domenii. Astfel, în afara Serviciului Român de Informaţii, care are atribuţii exclusiv în domeniul siguranţei naţionale, neavând atribuţii de cercetare penală, există şi alte servicii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum şi o multitudine de organe specializate ale statului cu atribuţii în varii domenii”, a arătat CCR în motivarea deciziei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii