Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:15 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cod galben de inundații pentru mai multe bazine hidrografice din 11 județe, printre care şi Constanţa

ro

19 Aug, 2016 19:20 1892 Marime text
Astăzi, hidrologii au emis atenționări de tip cod galben de inundații, valabile până la miezul nopții, pentru bazine hidrografice din 11 județe, şi anume: Buzău, Brașov, Covasna, Vrancea, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Constanța, Caraș-Severin, Olt și Argeș.
 
Aşadar, potrivit INHGA, până la ora 24.00, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de Atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Bârzava — bazin superior amonte de S.H. Gătaia, Pogăniș — bazin superior, Caraș — bazin superior, Timiș — bazin superior amonte de S.H. Caransebeș și Bistra din județul Caraș-Severin. Fenomene hidrologice periculoase pot avea loc cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele superioare ale râurilor Bârzava, Caraș și Bistra.

De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de Atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenții Oltului din județul Vâlcea amonte de Rm. Vâlcea, Olteț — bazin superior (județele Vâlcea și Gorj), Jiu — bazin superior amonte de S.H. Rovinari și Gilort — bazin superior (județele Gorj și Hunedoara). Astfel de fenomene pot avea loc cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele superioare ale râurilor Gilort și Olteț.
Sunt posibile creșteri de debite și depășiri ale Cotelor de Atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: râul Negru — bazin mijlociu și inferior (județul Covasna), Buzău — bazin superior amonte de Nehoiu (județele Buzău, Brașov și Covasna) și Putna — bazin superior (județul Vrancea), probabilitate mai mare de producere a acestor fenomene fiind în bazinul râului Covasna (afluent al Râului Negru) și în bazinul superior al râului Zăbala (afluent al râului Putna).

Un cod galben de inundații a fost emis, până la ora 20.00, pentru afluenții mici ai Oltului aferenți sectorului aval Râmnicu Vâlcea — amonte acumularea Drăgănești (județele Olt, Vâlcea și Argeș), iar până la ora 21.00, există risc de inundații și pe râurile mici din județul Constanța.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii