Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:28 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coadă de doi kilometri la racla cu moaştele Sfintei Parascheva

ro

10 Oct, 2015 20:09 2820 Marime text
Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase, vineri seară, într-o procesiune, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, fiind apoi aşezate într-un baldachin în curtea lăcaşului de cult. Tot vineri seară, au ajuns cu avionul la Iaşi, de la Mănăstirea Simonos Petras, din Sfântul Munte Athos, moaştele Sfintei Mironosiţe şi Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, aşezată într-o raclă în care se află şi un fragment din lemnul Sfintei Cruci.
 
Sfânta Liturghie este programată miercuri (14 octombrie) şi se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare. Peste o mie de poliţişti şi jandarmi asigură ordinea publică pe străzile Iaşiului, în perioada în care are loc pelerinajul. Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.
 
Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare. În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, rândul pelerinilor atingând câţiva kilometri.
 
Până atunci, aproximativ 25.000 de pelerini s-au închinat deja la racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, iar alte câteva mii de persoane se aflau la rând, sâmbătă după-amiază, lungimea acestuia depăşind doi kilometri, timpul de aşteptare fiind de aproximativ zece ore. Mai multe străzi din zona Catedralei Mitropolitane din Iaşi sunt închise, circulaţia rutieră prin centrul municipiului desfăşurându-se cu greutate.
 
De aseară, în oraş au sosit aproximativ 200 de autocare cu credincioşi din mai multe judeţe din ţară, inclusiv din Bucureşti, printre care s-au numărat şi 7.000 de pelerini din localitatea ilfoveană Voluntari.
 
Repreyentanții autorităților locale au declarat, la România TV, că, de vineri seară, când moaştele au fost scoase din Catedrala Mitropolitană, aproximativ 50 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
 
Duminică, vor fi aduse la Catedrala Mitropolitană ieşeană, de la Bucureşti, moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur. În aceeaşi seară, pe străzile din centrul Iaşiului va avea loc un pelerinaj, intitulat Calea Sfinţilor, sfintele moaşte urmând a fi purtate pe umeri de către preoţi.


sursa foto: doxologia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii