Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:33 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cioloș şi Motoc au discutat cu şefa diplomaţiei europene despre atenţia ce trebuie acordată regiunii Mării Negre

ro

07 Oct, 2016 18:47 1528 Marime text
Evenimentele și tendințele din jurul regiunii Mării Negre vorbesc despre necesitatea de a acorda o atenție deosebită zonei, a spus premierul Dacian Cioloș, în întâlnirea avută astăzi cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene.
 
Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre implementarea Strategiei Globale a Uniunii Europene și despre modalitățile concrete prin care România ar putea contribui.
 

"Intenționăm să contribuim la strategiile regionale și tematice. Dacă vorbim, de exemplu, despre regiunea Mării Negre, evenimentele și tendințele din jurul acestei regiuni vorbesc în mod clar despre necesitatea de a acorda o atenție deosebită zonei, în sensul creării unui context regional mai puțin vulnerabil la provocările de securitate și mai deschis oportunităților economice și dezvoltării comunităților locale", a subliniat premierul Cioloș.

 
Executivul precizează că pe agenda discuțiilor au fost și subiecte de interes comun pentru România și Uniunea Europeană. Între acestea se numără reflecția curentă privind viitorul UE și modul în care elemente concrete și rezultate tangibile în baza Strategiei Globale pot contribui la crearea unei abordări pozitive, de exemplu printr-o orientare a instrumentelor și o distribuție geografică echitabile în implementarea reflecției actuale privind întărirea cooperării la nivelul UE în domeniile apărării și securității.
 
De asemenea, a fost discutată Politica Europeană de Vecinătate, cu accent asupra situației din Republica Moldova. Alte subiecte abordate au inclus complementaritatea UE — NATO, având în vedere importanța implicării NATO în regiunea noastră, precum și Parteneriatul strategic cu SUA, se mai arată în comunicatul citat.

 
 
Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a avut şi el astăzi o întrevedere cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, cei doi oficiali abordând aspecte legate de situația de securitate în vecinătatea estică și sudică a Uniunii.

Potrivit MApN, la întâlnire au fost abordate aspecte legate de situația de securitate în vecinătatea estică și sudică a Uniunii Europene, cu accent în mod special în regiunea extinsă a Mării Negre, precum și Politica de securitate și apărare comună, cu accent aparte pe implementarea Strategiei Globale de politică externă și securitate a Uniunii.
 

"A fost subliniat progresul cu privire la Planul de implementare a Strategiei Globale, iar, în acest sens, Federica Mogherini a menționat că a fost lansat un proces de identificare a elementelor-cheie asupra cărora se urmărește consensul statelor membre UE, și anume definirea nivelului de ambiție a UE și propuneri concrete pentru îndeplinirea acestuia, consolidarea proceselor de dezvoltare de capabilități necesare aferente și maximizarea cooperării în domeniul apărării, precum și cooperarea cu partenerii Uniunii", informează un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).


Cei doi oficiali au discutat și subiectul cooperării UE-NATO, evidențiind importanța și necesitatea implementării Strategiei Globale cu Declarația Comună NATO-UE de la Summit-ul de la Varșovia.
 
Ministrul Motoc a exprimat deschidere pentru continuarea demersurilor de implementare a Strategiei Globale, evidențiind în același timp necesitatea asigurării complementarității dintre Uniune și Alianță.
 
În domeniul dezvoltării de capabilități, a fost evidențiat rolul Agenției Europene de Apărare și oportunitățile de cooperare pe care acest instrument le pune la dispoziția statelor membre UE.
 

"Pe fondul evoluțiilor înregistrate în mediul de securitate internațional, a fost subliniată importanța eforturilor UE în direcția asigurării stabilității din vecinătatea estică și sudică a Uniunii și necesitatea identificării unor modalități concrete de cooperare cu partenerii atât din est, cât și din sud, pentru consolidarea capacităților locale în sectorul de securitate", se arată în comunicat.

 
Federica Mogherini a exprimat aprecierea pentru participarea României la operațiile și misiunile militare derulate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii