Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:57 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine vor fi beneficiarii Programul Prima Casă a fost revizuit

ro

29 Jul, 2016 14:38 3607 Marime text
Plafonul de garantare de 60.000-70.000 euro nu este destul de eficient în filtrarea şi orientarea către persoanele care au cu adevărat nevoie de acest tip de asistenţă din partea guvernului, se arată în Strategia Națională a Locuirii lansată de Ministerul Dezvoltării în dezbatere publică.

O soluţie pe care a identificat-o Ministerul este introducerea unui criteriu de eligibilitate bazat pe venit, limitând astfel accesul la programul Prima Casă pentru persoanele cu venituri mari.

Persoanelor care cumpără locuinţe private în cadrul unui anumit interval al preţului (mai mic de 86.000 euro sau 380.000 lei li se oferă o subvenţie pentru TVA – acestea plătesc 5% TVA, comparativ cu TVA normal de 20%. Ministerul Dezvoltării consideră că această subvenţie ar fi mult mai eficientă dacă ar fi direcţionată în funcţie de nivelul venitului, de exemplu către persoane care câştigă mai puţin de venitul mediu la nivel naţional.

De asemenea, în Strategia Naţională a Locuirii, Ministerul Dezvoltării propune pentru o direcţionare mai bună a subvenţiei asociate schemei BauSpar ca subvenţia să poate fi orientată în mod specific către persoanele care economisesc în vederea obţinerii unor împrumuturi pentru renovare.

Locuintele mici pot fi mai mici

Deși Legea locuinței a fost revizuită în mod repetat, actuala formă trebuie totuși înlocuită cu un cadru mai general.

In actuala formă standardele minimale determină costuri relativ mari de construire, precum şi cheltuieli semnificative cu întreţinerea şi plata utilităţilor (în special în sezonul rece), se arată în proiectul Strategiei Naţionale a Locuirii..
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii