Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine este noul şef al Statului Major al Forţelor Navale

ro

25 Dec, 2013 08:37 4729 Marime text
În urmă cu cinci zile a avut loc, la Bucureşti, ceremonia de predare - primire a funcţiei de şef al Statului Major al Forţelor Navale, la sediul instituţiei din Bucureşti.
Cu acest prilej, în cadrul ceremoniei, au fost citite decretul prezidenţial de avansare la gradul de amiral şi de trecere în rezervă a viceamiralului dr. Aurel Popa şi ordinul ministrului apărării naţionale de numire în funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Navale a contraamiralului dr. Alexandru Mîrşu.
De asemenea, noul comandant a primit Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Navale.
La activitate au participat reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din Forţele Navale, reprezentanţi ai ligilor şi asociaţiilor de marină, ofiţeri, maiştri militari de marină şi subofiţeri în activitate şi în rezervă.
 
Cine este noul comandant
 
Potrivit paginii oficiale de internet a Forţelor Navale Române, contraamiral dr. Alexandru Mîrşu s-a născut la 17 iunie 1962 în Constanţa. 
A absolvit Liceul Industrial nr.2 Mangalia şi, în perioada 1980-1984, a urmat cursurile Institutului de Marină "Mircea cel Bătrân", Facultatea Navigaţie.
După absolvirea Institutului de Marină, a activat în calitate de comandant unitate de luptă artilerie la Dragoarele de bază 13 şi 14, comandant unitate de luptă arme sub apă la Vânătorul de submarine 33.
După 1988, a îndeplinit funcţia de specialist cu artileria în statul major al Divizionului de Vânătoare de submarine, şef birou operaţii şi pregătire pentru luptă, apoi comandant al vânătorului 31 din Divizionul de Corvete de la Midia.

Formarea profesională a debutat cu un curs de "specialişti Divizioane de Nave", a continuat cu un curs de "comandă a Navelor antisubmarin" şi un curs postuniversitar "eşalon unitate de nave", ambele în Academia Navală. În perioada 1997-1999, a absolvit cursul intensiv de limbă engleză şi Facultatea Interarme în cadrul Academiei de Înalte Studii Militare Bucureşti (actuala Universitate Naţională de Apărare).
După absolvirea, în 1999, a Facultăţii Interarme din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare a fost numit comandant al Dragorului Maritim 29, ulterior promovat comandant al secţiei 1 Dragoare Maritime, apoi a îndeplinit funcţia de Şef de Stat Major al divizionului. După anul 2004, a îndeplinit funcţia de locţiitor al comandantului Divizionului nave minare-deminare, după care a fost promovat în funcţia de şef al operaţiilor în Comandamentul Operaţional Naval.

În perioada 2000-2004, a urmat Şcoala de ofiţeri de comandă pentru lupta navală de suprafaţă (Newport, SUA), cursul "Dimensiunea maritimă a operaţiilor pentru menţinerea păcii" (Centrul de studii pentru menţinerea păcii "Pearson", Canada), cursul internaţional de orientare pentru ofiţeri de stat major (Colegiul de apărare al Olandei), cursul NATO pentru operaţii în sprijinul păcii (şcoala NATO Oberamergau Germania), cursul avansat de comandă şi stat major (Colegiul Interarme de Comandă şi Stat Major, Shrivenham, Marea Britanie), cursul postuniversitar de perfecţionare în conducerea marilor unităţi din Forţele Navale şi cursul postuniversitar de conducere strategică (Colegiul de Război, Universitatea Naţională de Apărare). În anul 2004 a absolvit cursurile de masterat la Colegiul Regal (Londra, Marea Britanie), iar în anul 2008 a absolvit Colegiul NATO pentru Apărare, seria 112, de la Roma. 

În perioada 2005-2006 a fost comandantul Grupării Navale de Cooperare în Marea Neagră – BLACKSEAFOR, perioadă în care  România s-a aflat la conducerea acestei iniţiative regionale. 
În perioada 2006-2009 a îndeplinit funcţia de comandant al Flotilei 56 Fregate, iar în perioada 2009-2010 pe cea de locţiitor al comandantului Flotei. La 7 iulie 2010 a fost numit comandant al Flotei.
Pe data de 11 octombrie 2010 a obţinut titlul de Doctor în Ştiinţe Militare, iar pe 25 octombrie, acelaşi an, a fost înaintat la gradul de contraamiral de flotilă.

Pe data de 01 decembrie 2013 a fost înaintat la gradul de contraamiral.
Anul acesta, pe 18 decembrie 2013, prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, a fost numit şef al Statului Major al Forţelor Navale.
În activitatea profesională, i s-au conferit: Ordinul Naţional "Crucea Serviciul Credincios"; "Virtutea Maritimă" în grad de cavaler; Semnul Onorific în Serviciul Armatei pentru 25 ani de activitate; Emblema de Onoare a Statului Major General; Emblema de Onoare a Forţelor Navale şi Emblema "Onoarea Armatei României".
Este căsătorit cu Dorina Mihaela, şi împreună au o fiică, Oana.
Vorbeşte fluent limba engleză.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Vasu Mihaita 28 Dec, 2013 22:25 mda...., armata cu buletinul in mana. Noi toti il regretam pe Popa.