Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine este Eduard Hellvig, propus de președintele Iohannis la șefia SRI

ro

19 Feb, 2015 19:29 1442 Marime text
Liberalul Eduard Hellvig a fost propus de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de șef al Serviciului Român de Informații.
 
Din septembrie 2013, Hellvig este membru al Parlamentului European. Face parte din Comisia pentru piață internă și protecția consumatorilor, Delegația la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest, este membru supleant în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și în Comisia pentru afaceri juridice, informează stirileprotv.ro.

La alegerile parlamentare din decembrie 2012 a fost ales deputat în Colegiul uninominal nr. 4, Ilfov. A fost vicepreședinte al Camerei Deputaților și a făcut parte din Comisia pentru Afaceri Europene și din Delegația României la Adunarea Parlamentară a NATO. În septembrie 2013 a demisionat din Parlamentul României pentru a prelua mandatul de europarlamentar liberal.

În 2012 a făcut parte din Guvernul Victor Ponta, că ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului. În acea perioadă, Hellvig a declarat că sub conducerea Elenei Udrea, ministerul a fost caracterizat de „dispreț pentru banul public, dar și pentru cetățean".

La nivel de partid, Hellvig este vicepreședinte al PNL responsabil cu relațiile externe iar în 2011 a fgost chiar secretar general al PNL. Cu doi înainte, în 2009, a fost coordonatorul campaniei liberalului Crin Antonescu pentru alegerile prezidențiale.

În perioadă 2004-2008, Hellvig a fost deputat din partea PC și secretar al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Cameră Deputaților, iar între anii 2006 și 2007 a fost europarlamentar. Înainte de terminarea mandatului, Hellvig a demisionat din PC și s-a alăturat echipei liberale din Bihor. Filială PNL Bihor l-a desemnat candidat pentru un al doilea mandat de deputat, dar acesta nu a câștigat alegerile.

După eșecul de la alegerile generale din 2008, Eduard Hellvig s-a mutat în București, unde a devenit un apropiat al președintelui PNL, Crin Antonescu, iar liderul liberal l-a desemnat, la un moment dat, că posibil ministru într-un potențial guvern liberal.

Hellving a fost, înainte de 2004, pe rând, consilier politic al fostului vicepreședinte PNL Horia Rusu în perioada1998-1999, consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu în perioadă 1999-2000, în 2000 consilier al candidatului la Președinția României Mugur Isărescu și în 2004 director general al Institutului de Studii Sociale.

El a fost și broker la Bursă de Valori București în perioadă 1997-1998 și coordonator de programe la Fundația Soros în 1995.

Pe plan profesional, Eduard Hellving a absolvit specializarea Științe Politice din cadrul Facultății de științe Politice și Administrație Publică, Universitatea "Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca (1997), a urmat studii post-universitare în domeniul securității și apărării la Colegiul Național de Apărare, Universitatea „Carol I", București și la Centrul European de Studii de Securitate „George C. Marshall", Garmisch - Partenkirchen. Din 2009 este Doctor în Științe Politice al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București. 



Sursa: stirileprotv.ro
Sursa foto: Mediafax
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii