Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O constănțeancă, desemnată Studentul Român al Anului din Străinătate la GLRS

ro

09 Jan, 2014 13:16 2314 Marime text
Sonia Coman, studentă la Columbia University din SUA, a fost aleasă cel mai bun student român din străinătate în anul 2013, în cadrul celei de-a cincea ediţie a Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate, care a avut loc ieri seară, la Palatul Parlamentului. Sonia Coman este din Constanța.

Câştigătorul marelui premiu "Studentul român al anului în străinătate" este SONIA COMAN, studenta la Columbia University, nominalizată la categoria America de Nord Postuniversitar. Este student, asistent universitar şi cercetător la Columbia University, specializare în artă franceză. Are şi cunoştinţe de limbă şi cultură japoneză. Activitatea sa profesională împleteşte domeniul creativ-artistic cu cel academic şi de cercetare. Ca artist plastic, poet şi dramaturg, a avut numeroase expoziţii personale şi de grup, a publicat în reviste de specialitate pe plan internaţional, iar una dintre piesele sale de teatru a fost pusă în scenă în Statele Unite şi în Slovenia. Poeziile sale haiku, tanka şi renku au primit importante distincţii atât în Japonia, cât şi în alte ţări. Prezenta la New York pentru una din expozitiile sale, Sonia Coman a spus, intr-o interventie prin Skype, că este încântată de premiul care o onorează, explicând că este produsul mai multor sisteme de educaţie, american, japonez, dar şi al celui românesc, care a reprezentat baza pentru ceea ce a devenit ulterior.

Câştigătorul Europa Universitar este Diana Patricia Danciu din Craiova, care studiazăla Cambridge, iar menţiunea specială a primit-o Michael Bogdan Mărgineanu care studiayă biologia celulară la master la King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) din Arabia Saudită "Dorind mereu să mă autodepăşesc şi bazându‐mă pe experienţa dobândită la olimpiadele naţionale de matematică, am ales să urmez cursurile de licenţă în matematică la Universitatea din Cambridge, intenţionând să îmi clădesc un fundament puternic pentru a‐l aplica ulterior în domeniul bioştiinţelor. Interesele mele de cercetare sunt modelarea matematică şi computaţională a sistemelor biologice. De aceea, în prezent urmez studiile masterale în Systems Biology la Cambridge. Aspiraţiile de cercetare se datorează nu doar orientării mele naturale către aceste domenii, dar şi dorinţei de a ajuta oamenii, fiind conştientă că descoperirile pe aceste direcţii vor avea un impact important atât în medicină, cât şi în farmaceutică. Interesul în bioinformatică şi genomică mi‐a fost întărit prin intermediul proiectului de cercetare la care am lucrat în vara 2013, ca parte din grupul de Genomică Statistică la Institutul European de Bioinformatică Cambridge (parte a EMBL), proiect finanţat de Biotechnology and Biological Sciences Research Council", spune Diana pe profilul său de pe LSRS.

Câştigătorul secţiei Europa Post-Universitar este Mircea Cimpoi, doctorand în inginerie la Oxford, iar menţiunile speciale au fost câştigate de Olga Gherboveţ şi Alexandra Grigore, doctorandă la Cambridge. "Sunt doctorand în inginerie (Computer Vision) la Universitatea din Oxford, în cadrul Visual Geometry Group, cu bursă din partea departamentului. Aici lucrez la clasificarea şi descrierea texturilor în limbaj natural. Alegerea mi-a fost determinată de experienţa acumulată ca programator la Centrul Microsoft din Serbia, în echipa Bing Augmented Reality, unde am lucrat la recunoaşterea textului tipărit pe dispozitive mobile. Contribuţia la acest proiect mi-a fost recompensată cu Microsoft Gold Star Award şi două premii Microsoft Patent Award. Dincolo de pasiune, consider tehnologia un factor cheie în rezolvarea problemelor actuale. Inspirat de acest gând, am participat la Imagine Cup (Software Design), reprezentând România la finala mondială din 2008, împreună cu echipa. Extra-curricular, am alergat într-un semi-maraton pentru Fundaţia Raţiu. Rezultatele obţinute, dincolo de promovarea imaginii României, mă obligă să nu fiu numai un exemplu, ci să mă implic activ în formarea şi sprijinirea altor exemple.", a declarat Cimpoi pentru LSRS.

Câştigătorul America de Nord Universitar este Luca Victor Ilieşiu care studiază fizica la Princeton. Menţiunea specială i-a revenit Ioanei Zelko, care studiază fizica la MIT. "Studiez fizica la Princeton University, concentrându-mă pe cosmologie. În ultimele veri, am lucrat în cercetare teoretică, analizând modele pentru condiţiile primordiale din universul nostru. Concret, am analizat modul în care atât particulele „normale,” care constituie materia observabilă din jurul nostru, cât şi particulele materiei „întunecate” au fost create la începutul Universului. În timp ce experimentul de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) poate observa doar particule la energii limitate, prin cosmologie putem descrie comportamentul particulelor la energii foarte mari. Folosind observaţii ale radiaţiei cosmice, am reuşit să corelăm modelul nostru cu un model din fizica particulelor, prin care putem să prezicem masa unei particule similare cu bozonul Higgs, recent descoperit la CERN. În timpul cercetării mele, am fost susţinut de românii extraordinari din străinătate, care m-au inspirat prin munca lor formidabilă de cercetare. Aşadar, mi-am stabilit un obiectiv – mi-aş dori să pot să reunesc această comunitate într-un institut de studii avansate în România", a declarat acesta pe profilul său de pe LSRS.

Câştigătoarea secţiunii America de Nord post-universitar este Ioana Literat din Timişoara, care studiază pedagogia la University of Southern California.

Menţiunea specială au primit-o Ionel şi Imola Zigoneanu. "Am plecat din ţară la 17 ani, când am fost aleasă drept reprezentanta României la United World College (Canada), un colegiu internaţional, prezidat de Nelson Mandela si de Regina Noor a Iordaniei. Apoi am primit o altă bursă de studii la Middlebury College (SUA), unde m-am profilat pe film şi am absolvit summa cum laudae, (Highest Honors) în film şi media, obţinând şi premiul David Goldman pentru excelenţă academică. După absolvire, am lucrat în India ca şi coordonator al unui program educaţional de film şi media pentru copiii din castele marginalizate. În această funcţie, am pilotat un curs practic de film documentar, pe care l-am predat în şcoli publice. Când am început cursul, elevii mei nu folosiseră niciodată computere sau camere video. Un an mai târziu, la serbarea finală, aceiaşi elevi şi-au prezentat – în faţa întregii comunităţi – documentarele concepute, filmate şi editate în întregime de către ei. Deja îmi devenise clar că îmi voi găsi fericirea în domeniul pedagogic; ca urmare, acum sunt doctorand în anul 4 la University of Southern California, unde studiez modele pedagogice participative şi forme de colaborare artistică online", a spus aceasta.


Studentul Român al anului de pe alte continente este Marius Wamsiedel din Buzău. "Am studiat pe trei continente, la instituţii de învăţământ superior prestigioase. Am fost stagiar la Camera Reprezentanţilor din Arizona. Când am absolvit facultatea, am considerat înţelept din partea mea să mă întorc în ţară. Simţeam nevoia să dau ceva înapoi societăţii din care provin şi să contribui, pe măsura posibilităţilor, la schimbarea pe care o doream. Căutând să îmbin excelenţa academică şi implicarea socială, am realizat cercetări inovatoare despre incluziunea minorităţii rome şi reproducerea inter-generaţională a inegalităţii etnice. În 2012-2013 am realizat, singur sau în colaborare, cinci studii comandate de instituţii internaţionale implicate în problematica romă. În prezent, urmez doctoratul la universitatea chineză cel mai bine poziţionată în clasamentele internaţionale, Universitatea din Hong Kong. Lucrarea mea propune o analiză etnografică de tip comparativ a evaluării morale a pacienţilor în China continentală şi România. În noiembrie, am fost premiat la Fribourg (Elveţia) pentru o lucrare pe tema practicilor informale", a povestit el.Grigore Alexandra

Mențiune specială pentru excelență a obținut constănțeanca Alexandra Grigore.

Deoarece întotdeauna mi-a plăcut sa învăț cât mai multe lucruri din domenii variate, am urmat în același timp cursurile Universității Politehnice și Academiei de Studii Economice din București. În timpul facultății, am lucrat la multe proiecte de cercetare, ale căror rezultate mi‑au facilitat obținerea unei burse pentru masterat în Germania. Am terminat masteratul cu notă maximă, câștigând premiul DAAD pentru cel mai bun student internațional din universitate. Anul trecut am obținut prestigioasa bursă pentru doctorat a fundației Bill and Melinda Gates pentru Universitatea din Cambridge (50 admiși din 4500 candidați). Proiectul meu de doctorat se axează pe construirea unui aparat RMN (rezonanță magnetică nucleară) portabil pentru detectarea bacteriilor patogene în mediile cu resurse limitate. În același timp, împreună cu o echipă am înființat o companie cu specific social, având ca scop dezvoltarea unui dispozitiv de scanare a amprentelor pentru monitorizarea pacienților în țările în curs de dezvoltare. (Oraș de proveniență: Constanța)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii