Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cimpanzeii se consolează reciproc cu săruturi şi îmbrățișări

ro

15 Jun, 2016 22:40 1864 Marime text
Pentru majoritatea oamenilor o îmbrăţişare şi puţină compasiune poate ajuta în momentele de depresie sau după nereuşite. La fel se întâmplă însă şi în cazul cimpanzeilor care apelează la îmbrăţişări şi chiar săruturi pentru a trece peste momentele mai dificile. Cercetători care au studiat comportamentul social al celor mai apropiate rude genetice ale oamenilor au descoperit că stresul este mult redus la cimpanzeii care sunt victimele unei agresiuni dacă un alt cimpanzeu le oferă consolare.
 

”Această consolare ia de obicei forma unui sărut sau a unei îmbrăţişări. Acest comportament este cu atât mai interesant pentru că în majoritatea cazurilor nu se manifestă decât după ce membrii comunităţii sunt implicaţi într-un conflict. În cazul unui sărut, cimpanzeul care îşi oferă consolarea îşi apasă buzele de obicei pe creştetul sau pe spatele cimpanzeului ce primeşte consolarea. În cazul îmbrăţişării, cimpanzeul care oferă consolare îl cuprinde cu un braţ sau cu ambele braţe pe cimpanzeul care trebuie consolat”, a precizat Dr. Orlaith N. Fraser de la Centrul de Cercetare în Antropologie Evolutivă şi Paleoecologie de la John Moores University din Liverpool (Marea Britanie).

 
Rezultatul acestui comportament social de consolare este o reducere a comportamentului declanşat de stres la cimpanzeii victime ale unor agresiuni din partea altor membri ai comunităţii, relevă un studiu prezentat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
 
Dr. Frans de Waal, de la Centrul Yerkes pentru Primate de la Emory University din Atlanta, a precizat că acest studiu este deosebit de important pentru că demonstrează relaţia dintre consolare şi reducerea stresului. Studii anterioare au ajuns la concluzia că nu există nici un fel de efect după aceste acţiuni de consolare. Doctorul a mai sugerat că aceste dovezi ale existenţei empatiei la maimuţele antropoide sunt foarte asemănătoare, dacă nu chiar identice cu comportamentul ce poartă numele de ”grijă simpatetică” întâlnit la copii. Acest comportament la copii include atingerea şi îmbrăţişarea membrilor familiei care suferă din diferite motive. Acest comportament este specific cimpanzeilor, maimuţe superioare, antropoide, nefiind întâlnit la celelalte maimuţe.
 

”Studiul îndepărtează orice îndoială cu privire la efectele sociale ale consolării. Argumentele aduse sunt foarte puternice şi susţin ipoteza că acest comportament de consolare este o expresie a empatiei manifestate între diferiţi indivizxi din cadrul aceleiaşi societăţi”, a explicat dr. Frans de Waal.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii