Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Celebrul tenor Vasile Moldoveanu, la ceas aniversar! Maestrul constănţean de la Metropolitan Opera, împlineşte, astăzi, 81 de ani

ro

06 Oct, 2016 08:25 3129 Marime text
Celebrul tenor Vasile Moldoveanu împlineşte, astăzi, frumoasa vârstă de 81 de ani. Anul trecut, după aproape şase decenii, maestrul a revenit acasă, la malul mării, în Constanţa.
 
Nu a mai venit de mai bine de jumătate de secol acasă, la Constanţa, nici nu l-a invitat nimeni vreodată, deşi a fost, în ultimii cinci ani, prezent în România. La invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa, marele artist liric, elogiat de presa internaţională, a revenit acasă. Evenimentul a fost dedicat aniversării a 15 ani de existenţă a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
După ce a ajuns pe meleagurile natale, lui Vasile Moldoveanu I s-au întâmplat numai lucruri frumoase la malul mării. A primit titlul de cetăţean de onoare al Constanţei, a avut parte de un concert spectaculos dat în cinstea sa la TNOB „Oleg Danovski“, a avut parte de o întâlnire cu primarul Decebal Făgădău care, la cerinţele maestrului, edilul i-a dat garanţii că se va face restaurarea cazinoului, a fost invitat să susţină un master class, a primit titlul de Doctor Honoris Causa, a mai primit şi decoraţia regală „Nihil Sine Deo“ şi a început o nouă serie de cursuri dedicate muzicienilor.
 
Vasile Moldoveanu s-a născut în a şasea zi din octombrie 1935, la Constanţa, într-o casă din strada Ing. Titus Cănănău, la nr. 12, astăzi, strada purtând numele anost de Salcâmilor.
 
A urmat cursurile primare la Școala Generală nr. 11, de pe strada Călăraşi. Îşi aminteşte de străzile pe care îi umblau paşii: Ştefan Mihăileanu, Mihai Viteazul, Panait Moşoiu, Topraisar, Gen. Eremia Grigorescu... Un cartier cu cele mai multe case din chirpici, dar văruite în alb, ca strigătul spre libertate al locatarilor împovăraţi de sărăcie.
 
A urmat cursurile Liceului „Mircea cel Bătrân“, dar în clădirea de pe strada Traian, unde funcţionează astăzi Colegiul „Mihai Eminescu“, clase doar de băieţi, după moda timpului.
 
Într-o zi, tatăl său a adus în casă un aparat de radio. Marca timpului: Orion. Copilul reuşeşte să prindă pe unde un post fascinant, cu muzică simfonică, de operă, cu de toate. Postul se numea Monte Carlo şi, ca o predestinare, tenorul îşi are reşedinţa, de peste trei decenii, chiar în celebra localitate Monte Carlo, la malul mării.
 
Farmecul muzicii l-a prins în anii aceia. Vocea îi suna excelent, îi încânta pe toţi cei care îl ascultau. Fratele său, Adrian, îşi aminteşte că, de la şase ani, Vasile îi scotea din casă cu ariile cântate, reproducând fidel tot ce auzea la radio, în rest, era un băiat ca toţi ceilalţi, mai spărgea geamuri, mai răcea, fiind mereu abonat la statutul de „puiul mamei“.
 
Într-o zi, o verişoară, prietenă cu o coristă de la Operă, i-a propus să meargă la o întâlnire cu dirijorul noului teatru liric al Constanţei, Constantin Daminescu.
 
Aşa a început tenorul Vasile Moldoveanu să cânte în corul Operei. Maestru de cor era Gheorghe Velea, un muzician rafinat, de multă simţire artistică. „Într-o zi, după vreo doi ani de activitate continuă, în care mă obişnuisem cu micul salariu care venea însă regulat, în fiecare lună, domnul Gheorghe Velea mi-a spus, cu autoritatea pe care i-o recunoşteau toţi: «Uite ce e, Vasile, tu nu ai ce căuta aici, trebuie să mergi mai departe, să studiezi!». I-am urmat sfatul şi am plecat la Bucureşti, să mă înscriu la examen la Conservator.
 
Iată-mă student la Conservatorul bucureştean, la clasa marelui Octav Enigărescu, unul dintre cei mai mari baritoni români! Era generos cu noi, studenţii, apropiat, afectuos. Se simţea însă nevoia unor studii mai aprofundate şi astfel am avut şansa să lucrez în particular cu tenorul Dinu Bădescu. Pentru mine, a fost cel de la care am învăţat cel mai mult“, povesteşte maestrul.
 
A cântat alături de Boris Christoff, Nicolai Ghiaurov, Renato Bruson, Renata Scotto, Montserrat Caballé, Mirella Freni, Eva Marto şi mulţi alţii, şi în tandem, alternativ, cu Luciano Pavarotti. A colaborat cu regizori de talia lui Roman Polanski, Franco Zefirelli, Jean Pierre Ponnelle, Petrică Ionescu, Tito Capobianco, Giancarlo del Monaco şi alţii.
 
A urcat pe scenele operelor din marile oraşe germane, din America, Franţa, Elveţia, Anglia - Covent Garden, Italia, Olanda, Portugalia, Iran, Africa de Sud.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii