Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cele mai amuzante nume de localităţi din România Staţiunile de pe litoral - de la centenara Mamaia la planetele sistemului solar

ro

25 Jan, 2015 09:55 2080 Marime text
Cele mai amuzante nume de localităţi din România. Mamaia este vedeta din fiecare vară şi dincolo de numele care te duce cu gândul la bunici, nimic din ce e aici nu se adresează celor de vârsta a treia. Cum a apărut numele staţiunii considerată „perla litoralului românesc" şi ce ascund denumirile planetelor răsărite în anii 70 lângă Mangalia.

Când zici litoral, zici Mamaia. Cea mai mare staţiune a litoralul românesc este situată la nord de Constanţa, pe o fâşie de nisip dintre lacul Sitghiol şi mare. Mamaia împlineşte în acest an 110 ani şi dincolo de nume, tot ce găseşti acolo este adresat tinerilor. Inaugurată pe 22 august 1905, Mamaia era la vremea respectivă zona în care se răsfîţau elitele. Calea ferată construită până aproape de plajă a ajutat la dezvoltarea staţiunii şi aşa au apărut primele vile şi Castelul Cara-Dâlga care îl găzduia pe rege, relatează adevarul.ro.

Staţiunea Băile Mamaia a început să fie frecventată după ce primarul Constanţei, Ioan Bănescu a arendat terenurile şi a decis să parceleze plaja pentru construirea de vile de lux. Trenul de la Constanţa la Mamaia făcea la acea vreme distanţa într-o oră şi jumătate. Mamaia era vizitată în primul an de la inaugurare de 45.000 persoane, iar trei sferturi dintre aceştia s-au încumetat să facă baie în mare. Staţiunea de astăzi a fost depăşită la numărul de turişti doar de Costineşti, dar calitatea, preţurile şi fiţele de la Mamaia sunt la cotele cele mai înalte. Oficial există 20.000 locuri de cazare la Mamaia, dar în weekend-urile de vârf ale sezonului estival aici ajung peste 60.000 turişti, informează adevarul.ro.

Populare sunt şi staţiunile din sudul litoralului pe care comuniştii le-au numit după planetele sistemului solar: Neptun, Jupiter, Venus şi Saturn. Teoretic, staţiunile nu sunt localităţi prpriu-zise, ci cartiere ale oraşului Mangalia. Cu excepţia Neptunului, restul nu sunt locuite permanent. O parte din hotelurile din staţiuni sunt folosite totuşi pe timp de iarnă pe post de cămine pentru muncitorii din zonă.

Neptun a fost construit după 1972 şi este aşezat între Lacul Tătlăgeac şi Pădurea Comorova. Staţiunea se remarcă prin vegetaţia excesivă, iar vilele din zonă sunt folosite de obicei pentru cazarea demnitarilor. Jupiter este staţiunea care a apărut în jurul lacului artificial Tismana, la doar 5 kilometri de Mangalia. Staţiunea are în dotare cea mai mică plajă de pe litoralul românesc, dar zona este protejată de golfurile care opresc valurile în zilele cu mare agitată. Venus se află între Cap Aurora şi Saturn şi se remarcă prin colecţia de hoteluri cu nume de fete: Brânduşa, Claudia, Lidia, Raluca, Dana. Urmează staţiunea Saturn care a fost construită pentru turiştii români în anii '60. Aici sunt cele mai multe locuri de cazare (peste 13.000). Zona se remarcă prin izvoarele termale sulfuroase şi a nămolului care are proprietăţi terapeutice, relatează adevarul.ro.

Citeşte integral pe Adevărul.ro.


Sursa: adevarul.ro





Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii