Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:43 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cei cinci membri ai familiei Anghel, judecaţi de Tribunalul Constanţa, cer strămutarea procesului

ro

17 Feb, 2015 22:59 1918 Marime text
Cei cinci membri ai familiei Anghel, judecaţi de Tribunalul Constanţa pentru şantajarea lui Mircea Băsescu, au cerut strămutarea procesului, invocând influenţa pe care ar avea-o pe plan local Mircea şi Traian Băsescu, cererea lor urmând să fie analizată de Curtea de Apel Constanţa, informează Mediafax.

Avocatul Pavel Abraham, apărătorul a trei dintre cei cinci reprezentanţi ai familiei Anghel, a depus o cerere pentru strămutarea acestui proces, pe motiv că atât Mircea Băsescu, cât şi fostul preşedinte Traian Băsescu ar avea influenţă pe plan local.

„Am solicitat strămutarea cauzei având în vedere că până în acest moment am constatat că există o suspiciune rezonabilă de imparţialitate din partea magistraţilor de aici, dat fiind felul în care s-a derulat procesul. În perioada de cameră preliminară, potrivit legii, nu puteam face acest lucru şi este primul termen la care am participat eu, la solicitarea clienţilor am făcut această cerere şi urmează să fie analizată, să se stabilească un termen la Curtea de Apel şi se va vedea ce se va dispune. Dat fiind faptul că domnul Mircea Băsescu are o influenţă deosebită şi ne-am convins de acest fapt, dat fiind faptul că atât domnul Mircea Băsescu, cât şi domnul Traian Băsescu sunt originari din judeţul Constanţa au relaţii multiple, dat fiind faptul că din probele pe care le-am prezentat şi pe care le voi dezavolta în instanţă rezultă atitudinea anumitor persoane care administrează legea la acest nivel. Avem această suspiciune rezonabilă”, a declarat Pavel Abraham jurnaliştilor, la finalul procesului de astăzi.

De asemenea, avocatul a spus că intenţionează chemarea lui Traian Băsescu ca martor în acest proces, dar şi a altor membri din familia lui Mircea Băsescu.

La Tribunalul Constanţa a avut loc astăzi, un nou termen în dosarul în care Fănica Anghel, Izaura Anghel, Florin Anghel, Grinică-Ion Anghel şi Marius Constantin sunt judecaţi pentru şantajarea lui Mircea Băsescu. Cu acest prilej au dat declaraţii în faţa instanţei Florin Anghel, Izaura Anghel şi Grinică-Ion Anghel, după ce la termenul anterior prezentase versiunea sa asupra faptelor Marius Constantin, procesul încheindu-se în jurul orei 19 la şapte ore de la începerea sa.

Florin Anghel a spus că jumătate din banii pe care familia sa i-a dat lui Mircea Băsescu, adică 300.000 de euro, au ajuns la Traian Băsescu pentru ca acesta să facă intervenţii pentru scoaterea din închisoare a tatălui său, Sandu Anghel.

„Am stat de vorbă cu Mircea Băsescu acasă la el la sfârşitul lunii octombrie 2013 şi mi-a spus să stau liniştit că tata va ieşi din închisoare pe data de 1 noiembrie 2013. El spunea că va face demersuri în acest sens, că a luat legătura cu fratele său, Traian, care a primit jumătate din bani, adică 300.000 de euro, pentru a interveni la magistraţii de la Craiova. La câteva zile după ce tata a fost condamnat la zece ani de închisoare, l-am sunat pe Mircea Băsescu şi i-am cerut explicaţii pentru această pedeapsă. El mi-a zis că la următoarea instanţă tata va primi ca pedeapsa perioada executată deja în arest preventiv”, a afirmat Florin Anghel.

El a mai povestit că, după ce tatăl său a fost condamnat definitiv la închisoare pentru tentativă de omor, familia sa a încercat să-şi recupereze banii pe care îi dăduseră lui Mircea Băsescu, dar nu au primit decât 280.000 de dolari. La sfârşitul lunii mai 2014, Mircea Băsescu le-a spus că le va da restul de bani, adică 285.000 de euro şi i-a chemat la Constanţa, dar le-a organizat flagrantul pentru care sunt în prezent judecaţi pentru şantaj.

Izaura Anghel a povestit apoi în faţa instanţei că nu familia sa a fost cea care i-a cerut lui Mircea Băsescu să intervină în favoarea tatălui său, ci acesta s-a oferit să-i ajute în schimbul sumei de un milion de euro.

„Tata a fost arestat pe 19 februarie 2011. După câteva zile a venit la noi Marian Căpăţână care ne-a spus că a fost trimis de Mircea Băsescu care vrea să ne ajute. El ar urma să intervină în justiţie ca să-l scape pe tata în schimbul sumei de un milion de euro”, a povestit Izaura Anghel.

Ea a precizat că Mircea Băsescu a primit suma de 600.000 de euro în două tranşe, una de 350.000 de euro, iar cealaltă de 250.000 de euro. Izaura a spus că, deşi Mircea Băsescu le dădea asigurări că lucrurile sunt în ordine, tatăl său fusese condamnat pentru tentativă de omor, moment în care familia Anghel şi-a cerut banii înapoi. În urma insistenţelor membrilor familiei Anghel, Mircea Băsescu le-a returnat apoi 280.000 de dolari, spunând că le va da şi restul banilor, dar că nu mai are alţii deocamdată. Izaura a mai spus că i-a sugerat lui Mircea Băsescu să se împrumute la fratele său, dar acesta i-a răspuns că nu are Traian Băsescu atâţia bani.



Sursa: Mediafax

La sfârşitul lunii mai, Izaura a fost chemată de Mircea Băsescu să-i dea banii, mergând la biroul acestuia din Constanţa împreună cu soţul ei, Marius Constantin şi cu fratele ei, Grinică-Ion. Izaura a mai spus că Mircea Băsescu le-a oferit suma de 10.000 de euro, bani pe care iniţial nu a vrut să-i ia pentru că erau prea puţini. Izaura susţine că i-a spus lui Mircea Băsescu că dacă nu le dă toţi banii datoraţi atunci va sesiza DNA şi va da presei imaginile în care fratele fostului preşedinte discută despre sumele primite. La ieşirea din sediul firmei lui Mircea Băsescu, cei trei membri ai familia Anghel au fost ridicaţi de către procurorii DNA.

"Când am ieşit pe uşă m-a luat corupţia, m-a luat DNA, m-a pus pe burtă şi am crezut că mă omoară. Procurorul mi-a zis să arunc banii, cei 10.000 de euro, dar eu nu am vrut pentru că erau banii mei. M-au dus într-o cameră apropiată de biroul lui Mircea Băsescu şi l-am auzit pe procuror spunând acestuia «te-am scăpat de ţigani, dă sticla de whisky»”, a declarat Izaura Anghel.

Izaura Anghel a afirmat că la câteva zile de la flagrant a fost vizitată de Marian Căpăţână care i-a oferit suma de 20.000 de euro, din partea lui Mircea Băsescu, spunându-i să nu dea filmările cu acesta la DNA sau la presă.

Cel de-al treilea inculpat care a dat declaraţii în faţa instanţei a fost Grinică-Ion Anghel, acesta prezentând aceleaşi fapte care au fost susţinute şi de Izaura şi Florin Anghel.

Instanţa a luat apoi în discuţie legalitatea şi temeinicia arestului preventiv în cazul lui Marius Constantin, iar cu acest prilej Pavel Abraham a cerut înlocuirea acestuia cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar, instanţa rămânând în pronunţare.

Următorul termen al judecăţii pe fond a fost stabilit pentru 10 martie, când vor fi audiaţi Fănica Anghel şi Mircea Băsescu.

Mircea Băsescu este judecat, alături de Marian Căpăţână, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Bercea Mondial. Cei doi au fost arestaţi preventiv după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele preşedintelui.

În 26 noiembrie 2014, Curtea de Apel Constanţa a decis ca Mircea Băsescu, care se afla în arest preventiv din 20 iunie 2014, să fie judecat în arest la domiciliu, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Marian Căpăţână.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au făcut mai multe solicitări pentru a fi judecaţi sub control judiciar sau în arest la domiciliu, de fiecare dată cererile acestora fiind respinse de instanţă.

În 9 ianuarie 2015, Mircea Băsescu şi Marian Căpătână au solicitat la Tribunalul Constanţa revocarea măsurii arestului la domiciliu, respectiv înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar. În 14 ianuarie, Tribunalul Constanţa a decis ca Mircea Băsescu să rămână în arest la domiciliu, dar i-a permis să meargă la lucru două zile săptămânal, câte trei ori pe zi. Procurorii au contestat decizia, însă două zile mai târziu Curtea de Apel Constanţa a respins contestaţia procurorilor DNA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii