Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:35 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceas aniversar pentru Biroul Român de Metrologie Legală 150 de ani de la Ocaua lui Cuza

ro

04 Sep, 2014 22:15 3390 Marime text
La 15 septmbrie se împlinesc 150 de ani de la promulgarea, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a Legii pentru adoptarea Sistemului Metric de Măsuri şi Greutăţi în România, dar şi 125 de ani de la înfiinţarea Serviciului Central de Măsuri şi Greutăţi.
 
Concomitent se sărbătoreşte împlinirea a 60 de ani de la publicarea primului număr al revistei “Metrologie aplicată”, actuala revistă “Metrologie”. Conform unui comunicat de presă remis redacţiei ZIUA de Constanţa de Biroul Român de Metrologie Legală (BRML), dezvoltarea metrologiei ca ştiință a măsurărilor şi aplicaţiilor sale în ţara noastră poartă pecetea caracteristică structurii statului în întreaga sa dezvoltare istorică.   
 
Momentul de referinţă al metrologiei moderne româneşti l-a constituit promulgarea, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în urmă cu 150 de ani, la 15 septembrie 1864 (Ruginoasa, judeţul Iaşi), a Legii pentru adoptarea Sistemului Metric de măsuri şi greutăţi în România. Pentru punerea în aplicare a Legii lui Cuza, a fost adoptat un „Regulament” a cărui generalizare s-a realizat, însă, 20 de ani mai târziu. 
 
De numele lui Alexandru Ioan Cuza, primul principe domnitor al României moderne, este legat începutul organizării activităţii de metrologie în România. Din punct de vedere economic, aplicarea acestor măsuri legislative a asigurat realizarea marilor reforme economice şi sociale şi înscrierea României în rândul statelor semnatare ale Convenţiei Metrului, tratat diplomatic ale cărui baze au fost puse în anul 1875. În acest context, România a devenit, astfel, cel de-al 19-lea stat care a adoptat Convenţia Metrului, în 1883.
 
Pentru asigurarea aplicării legii, în anul 1876, a luat fiinţă un comitet special care a creat şi condiţiile ca, la 7 septembrie 1889, să se înfiinţeze Serviciul Central de Măsuri şi Greutăţi, care avea ca principală obligaţie păstrarea şi compararea diferitelor etaloane de măsuri şi greutăţi. Acest serviciu a funcţionat, sub diverse denumiri, până în anul 1951. După această dată, infrastructura instituţională de metrologie s-a modernizat şi îmbunătăţit continuu, pentru a asigura nevoia obiectivă de exactitate, uniformitate şi legalitate a tuturor măsurărilor efectuate pe teritoriul ţării noastre.
 
În efortul asigurării unei diseminări cât mai largi a informaţiilor relevante din domeniul metrologiei s-a înscris şi singura publicaţie de profil din România. Astfel, în august 1954, se publica primul număr al revistei Metrologie aplicată, actuala revistă Metrologie, care şi-a continuat, neîntrerupt, apariţia pe tematica ştiinţei măsurării şi aplicaţiilor ei. Aceste câteva evenimente aniversare din acest an au reprezentat momente esenţiale în organizarea şi dezvoltarea metrologiei româneşti, prin reglementări caracteristice unui stat modern şi competitiv economic.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii