Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:17 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cea mai mare bancă de celule stem din România cere insolvenţa

ro

20 Dec, 2014 08:20 1025 Marime text

Cea mai mare bancă de celule stem a cerut instanței intrarea în insolvență. Firma are datorii de peste 20 de milioane de lei la Agenția Națională de Administrare Fiscală, după ce instituţia a revenit asupra deciziei potrivit căreia laboratorul era scutit de la plata TVA. Reprezentanții companiei susţin că reorganizarea judiciară nu îi va afecta și pe clienți.
Embed:

Printr-o decizie a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din 2009, clinica Cord Blood Medical Center a fost scutită de plata TVA pentru serviciile legate de procesarea şi stocarea celulelor stem, considerate drept servicii medicale. Recent, însă, ANAF a revenit asupra deciziei şi a cerut companiei să plătească retroactiv întreaga sumă.

„În acest moment suntem obligați să plătim datorii vechi de cinci ani, iar acest lucru este imposibil pentru orice companie, de aceea am început procedura de reorganizare judiciară”, a declarat Zohdy Hamid, fondatorul Cord Blood Center.

Banca de celule stem a acumulat în ultimii cinci ani, prin neplata TVA-ului, datorii de 13 milioane de lei. Fiscul a calculat suma și penalizări și dobânzi în valoare de 7,8 milioane de lei.

Altfel spus, o sumă inexistentă până acum, a devenit peste noapte datorie restantă.

„În 2009, printr-o adresă, s-a exprimat un punct de vedere că activitatea s-ar încadra la operațiuni scutite de TVA . Acum nu puteau să considere că este lege ceea ce am spus noi atunci”, susține Mariana Man, reprezentantul Direcției Fiscale Cluj

Schimbarea deciziei ar fi venit în urma mai multor sesizări făcute de firmele concurente, afectate de preţul mic pe care această companie îl cerea clienţilor.

„Acum, societățile susțin că de fapt este activitate de asigurare de sănătate, dar din conținutul contractelor cu clienții nu rezultă acest lucru”, spune Mariana Man.

Reprezentanţii firmei au depus contestaţie împotriva deciziei şi au demarat reorganizarea judiciară. Ei spun însă că această procedură nu îi va afecta în niciun fel pe clienţi. Cord Blood Center Group este una dintre cele mai mari bănci de celule stem din Europa. Clinica stochează peste 140.000 de unităţi de sânge.

Ti-a placut articolul?

Comentarii