Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune ministrul Finanțelor despre impozitarea veniturilor Bisericii

ro

21 Aug, 2015 14:01 1029 Marime text
 
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, pentru Gândul, că la sfârșitul anului, când se va elabora bugetul pe 2016, se va lua în discuție și problema impozitării veniturilor difereritelor culte religioase, potrivit romanialibera.ro.

„Asta este o discuţie pe care o vom avea eventual la final de an, când facem bugetul pe 2016, dar nu se va discuta acum”, a declarat Teodorovici.

Astfel, Teodorovici a precizat că această discuţie nu are loc acum, când se negociază noul Cod Fiscal şi noua Lege a salarizării.

Patriarhia Română şi eparhiile sale au declarat, anul trecut, profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro, bani înregistraţi în contabilitate ca excedent, pentru că structurile Bisericii Ortodoxe Române sunt entităţi juridice fără scop patrimonial.

Cea mai bănoasă eparhie a BOR este Arhiepiscopia Bucureştilor, cu un profit pe 2014 de 1,67 milioane euro, urmată de Mitropolia Moldovei, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor şi de Arhiepiscopia Timişoarei. Doar două sunt eparhiile care au ieşit pe minus anul trecut: la Craiova s-a raportat o gaură de peste 2,3 milioane de euro, iar la Episcopia Severinului şi Strehaiei pierderea a fost de peste 75.000 euro.

Nu toate eparhiile BOR şi-au depus bilanţurile contabile la Ministerul Finanţelor. De asemenea, nu se găsesc date financiare publice despre entităţile BOR care desfăşoară strict activităţi economice. Spre exemplu, doar Basilica Travel, agenţia de pelerinaje a BOR, a raportat un profit de aproximativ 115.000 euro pe 2014.



Sursa: romanialibera.ro
Sursa foto: ziuanews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii