Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:46 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune Aurescu despre Curtea Internaţională împotriva Terorismului

ro

27 May, 2015 23:58 521 Marime text
 
Bogdan Aurescu a găzduit, la Strasbourg, un eveniment de promovare a inițiativei României privind crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului, subliniind că se fac „paşi concreţi", iar succesul inițiativei depinde de dorința statelor de a combate terorismul cu mijloace juridice. 

Ministrul Afacerilor Externe a prezentat elementele principale ale acestei inițiative promovate de România, arătând că încă de la momentul lansării sale, în cursul lunii februarie 2015, aceasta a generat un larg interes în mediul diplomatic internațional.

„Două motive esențiale m-au determinat să avansez această propunere. În primul rând, sunt ferm convins că statul de drept și justiția internațională reprezintă valori universale. Sunt, însă, necesare instrumente concrete pentru ca acestea să dobândească eficiență, iar curțile și tribunalele internaționale sunt astfel de instrumente. În al doilea rând, trebuie să recunoaștem că fenomenele teroriste sunt tot mai prezente în viața noastră. Evenimentele tragice precum cele de la Charlie Hebdo din Paris, Muzeul Bardo din Tunis sau de la Universitatea Garissa din Kenya au generat o emoție deosebit de puternică și nu pot fi uitate ușor. Terorismul este una dintre cele mai atroce crime și una dintre amenințările cele mai insidioase. Este o provocare globală care reclamă o acțiune globală folosind dreptul și justiția ca instrumente. Poate acesta să fi fost unul dintre visele marelui jurist român Vespasian Pella, unul dintre fondatorii dreptului internațional penal şi ai Curții Penale Internationale Permanente. Moștenirea lui include contribuția pentru două importante convenții care au fost adoptate în 1937, Convenția privind sancționarea și prevenirea terorismului (care a definit actele de terorism), respectiv Convenția privind crearea unei Curți penale internaționale (pentru sancționarea actelor de terorism)", a declarat Bogdan Aurescu, citat în comunicat.

Ti-a placut articolul?

Comentarii