Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce se întâmplă în 2014 cu poliţa RCA

ro

02 Jan, 2014 09:11 2063 Marime text
Marile companii de reasigurare sunt speriate de situaţia pieţei RCA din România. Nume grele au renunţat deja să mai coteze în ţara noastră, motiv pentru care costul riscului creşte

Costul reasigurărilor creşte constant în ultima vreme în România, iar acest lucru se va vedea şi în preţurile plătite de cetăţeni pentru asigurări. Efectul va fi probabil mai puternic resimţit pe piaţa RCA, acolo unde societăţile au operat deja scumpiri, uneori substanţiale, faţă de anul precedent. Concret, după primele nouă luni din 2013, asigurătorii plătiseră pentru reasigurări cu 30% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, raportat la primele brute subcrise. Segmentul RCA ocupă cea mai importantă pondere în total, cu o valoare a primelor cedate de peste 536 de milioane de lei sau 30% din totalul subscrierilor.


Pe această zonă, costul reasigurării a crescut chiar cu mai mult decât media de 30%. „ Când se uită la piaţa RCA din România, compania de reasigurare vede o piaţă cu daune în creştere, cu sume uriaşe  acordate de instanţe pentru vătămări corporale şi daune morale, cu unele societăţi care parctică preţuri de dumping şi care au probleme cu achitarea daunelor. Şi atunci ce face reasigurătorul? Se gândeşte de două ori înainte de a cota în România şi, dacă o mai face, pretinde costuri mai mari. După cum au mers lucrurile cu reasigurătorii, în mod sigur în 2014 vom vedea creşteri şi pe primele aferente RCA“, spune un director dintr-o importantă societate de asigurări din România.

Potrivit acestuia, principala caracteristică a pieţei asigurărilor din ţara noastră este imprevizibilitatea. „Este foarte greu şi pentru reasigurători să evalueze exact situaţia din România, o piaţă  încă imatură şi instabilă. Tocmai de aceea este important să construieşti o relaţie pe termen lung cu reasigurătorul. Până la urmă, totul se stabileşte la un pahar de vorbă, faţă în faţă cu reprezentantul firmei reasigurătoare“, explică directorul.

Nume mari au plecat deja din România,  printre ele Munich Re şi Scor Re, doi giganţi din reasigurare. „Un astfel de mesaj este unul dur dat pieţei, din două motive: creşte preţul reasigurării, fapt care înseamnă, implicit, mai devreme sau mai târziu, creşterea preţului poliţei. Dacă va continua acest ritm, în câţiva ani vom putea asista la nişte creşteri fantastice la primele RCA“, spunea Mădălin Roşu, directorul diviziei daune de la Generali, cu ocazia retragerii Scor Re de pe piaţa locală.

Între timp, compania Generali a făcut un foarte mare pas înapoi în privinţa subscrierii RCA, având ca motiv tocmai creşterea substanţială a daunelor plătite în comparaţie cu preţurile scăzute, pe care piaţa te obligă să le menţii.
 
Sursa: Capital.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii