Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce şanse sunt ca proiectul Nabucco să se realizeze Ponta, în vizită la Baku înainte ca Shah Deniz să anunţe traseul pentru livrarea gazului în Europa

ro

27 Jun, 2013 11:29 1695 Marime text
Premierul Victor Ponta a ajuns ieri la Baku, unde efectuează o vizită oficială în cadrul unui turneu asiatic, care mai include Kazahstan, Uzbekistan şi China.

Din delegaţia care îl însoţeşte pe premier fac parte ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, şi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu.

În capitala azeră, premierul Ponta avea programată pentru dimineaţa acestei zile depunerea a două coroane - una la mormântul fostului preşedinte Heydar Aliyev şi o alta la monumentul „Flacăra veşnică”.

Ulterior, şeful Guvernului român va avea întrevederi cu preşedintele azer Ilham Aliyev şi cu prim-vicepremierul Yagub Eyyubov.

Premierul Ponta a afirmat că vizita în cele patru state asiatice - Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan, China - are un caracter preponderent economic.

Vizita şefului Guvernului la Baku are loc înainte ca Shah Deniz, consorţiul care va exploata unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume, să anunţe ce traseu a ales pentru a livra gaz în Europa. Consorţiul trebuie să opteze între două proiecte de gazoducte: Nabucco Vest, care ar traversa şi România, şi TAP (Trans-Adriatic Pipeline). Anunţul oficial va fi făcut, mâine, 28 iunie.

Pe de altă parte, grupul petrolier austriac OMV a informat miercuri că proiectul gazoductului Nabucco West nu a fost selectat de consorţiul Shah Deniz II pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan.

Acţionarii Nabucco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).

Citeşte AICI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii