Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:24 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce proiecte pregătesc companiile energetice de stat pentru Constanţa

ro

09 Dec, 2014 21:24 1515 Marime text
Companiile energetice de stat au în plan proiecte în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Acestea apar pe lista trimisă de România către Comisia Europeană în vedere accesării de fonduri publice printr-o facilitate europeană numită "Ofensiva Investiţiilor", informează Ziarul Financiar în ediţia sa online.
 
Transgaz are în plan proiecte de 1,47 miliarde de euro şi solicită cofinanţare europeană de 261,7 mil. euro pentru realizarea Coridorului sudic al gazelor naturale, care ar lega sistemele de transport din Austria, Ungaria, România şi Bulgaria. În România, s-ar construi 545 km de conducte noi şi trei staţii de comprimare, care ar permite ulterior fluxuri de 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale către Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi către Ungaria; 560 mil. euro - cofinanţare: 168 mil. euro.
Un alt proiect al companiei este realizarea unei conexiuni a reţelei cu exploatările din Marea Neagră, printr-o conductă de 247 km de la Tuzla, judeţul Constanţa, până la Podişor, judeţul Giurgiu; 254 mil. euro - cofinanţare: 38 mil. euro.
 
De asemenea, Transgaz mai propune proiectul pentru o rută alternativă de conectare a câmpurilor din Marea Neagră, care ar folosi conductele existente, în măsura în care acestea mai pot fi folosite, şi le-ar moderniza sau înlocui pe cele învechite. În acelaşi proiect s-ar construi şi patru staţii de comprimare noi; 550 mil. Euro, potrivit ZF.ro.
 
Romgaz (SNG) doreşte finanţare europeană de 340 mil. euro pentru proiectele sale care includ modernizarea termocentralei Iernut, preluată de Romgaz anul trecut  şi extinderea depozitului de gaze naturale de la Gherceşti, judeţul Dolj.
 
Transelectrica doreşte 76 milioane de euro drept cofinanţare pentru proiectele sale de 255 milioane de euro. Acestea se referă în special la realizarea unor noi linii electrice aeriene de 400 kV, pentru a lega producătorii de energie eoliană din Dobrogea şi Moldova de restul ţării, şi pentru a interconecta sistemele României şi Republicii Moldova.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii