Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:40 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce nave de război vrea să cumpere România

ro

18 Apr, 2015 09:39 1931 Marime text
 
Ministerul român al Apărării va cumpăra patru corvete multifuncționale, care vor înlocui patru nave militare vechi, din clasa Tetal, aflate încă în exploatare, informează romanialibiera.ro.

O informație în acest sens este prezentată în catalogul „Surface Warships 2014 – 2015”, care analizează situația actuală și planurile de viitor ale Forțelor Navale din peste 60 de țări de pe toate continentele.

În acest catalog, Marina Militară a României figurează cu șapte nave de suprafață. Trei dintre acestea sunt fregate. Una este Mărășești, iar celelalte două nave sunt prezentate ca fiind „de tip Regele Ferdinand” - este vorba, desigur, de fregatele Tip 22, Regele Ferdinand și Regina Maria, care sunt identice.

Navele tip Tetal I și Tetal II vor fi înlocuite

Celelalte patru nave de război ale României sunt corvete – două din clasa Tetal și două din clasa Tetal modernizate, precizează catalogul „Surface Warships 2014 – 2015”. Planurile de viitor ale României sunt înlocuirea celor patru corvete, Tetal I și Tetal II, cu patru corvete multifuncționale.

Navele tip Tetal I sunt corvetele Amiral Petre Bărbuneanu și Viceamiral Eugeniu Roșca. Ele au fost lansate la apă în anul 1983, respectiv 1987. Navele Tetal modernizate (Tetal II) sunt corvetele Contraamiral Eustațiu Sebastian, lansată în 1988, și Contraamiral Horia Macellariu, lansată în 1991.

Deși doresc să le înlocuiască, oficialii români nu au demarat încă programul de achiziție a celor patru nave noi. Ținând cont de durata unui asemenea program de achiziție, este evident că noile nave nu vor intra în dotarea României în acest an, relatează romanialibera.ro.

Teoretic vorbind, corvetele multifuncționale care vor fi cumpărate ar putea proveni de la furnizorii cu care România a mai avut relații de acest gen. O variantă ar fi corveta din clasa Nakhoda, produsă de firma britanică BAE Systems. Firma britanică a produs și fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, aflate acum în dotarea Marinei Militare românești.

O altă variantă de achiziție ar putea fi corveta multifuncțională din clasa SAAR S-72. Producătorul acesteia este compania Israel Shipyards Ltd. Avantajul acestei firme ar fi faptul că a livrat vedetele din dotarea actuală a Poliției de Frontieră a României.



Sursa: romanialibera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii