Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:14 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce fotografie au calendarele Arhiepiscopiei Tomisului pe prima pagină și de ce

ro

28 Dec, 2015 05:44 3054 Marime text
 
Asemenea și altor ani, Arhiepiscopia Tomisului a tipărit, pentru credincioșii arondați parohiilor din subordine mai multe tipuri de calendare: clasice, pentru fixat pe perete întreg, cu file lunare în varianta tip de birou și tip de perete, și broșură de buzunar, la purtător.
Pe toate, pe prima copertă, este trecut Sfântul Ierarh Antim Ivireanul.  
 
Iată de ce
Întrunit în şedinţă de lucru sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Reşedinţa patriarhală, în zilele de 28 şi 29 octombrie 2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât Declararea anului 2016 ca Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică (1716-2016).

Cine a fost Antim Ivireanul
Mitropolitul Antim Ivireanul era de loc din Iviria, potrivit calendar ortodox. Părinții săi, Ioan si Maria, i-au pus din botez numele de Andrei. Ajungând din tinerețe rob la turci, a stat multi ani în Constantinopol, învățând limbile greacă, arabă și turcă, precum și meșteșugul sculpturii, al picturii și al broderiei.
Prin anul 1690 este adus în Țara Românească de Constantin Brîncoveanu. Aici învață meșteșugul tiparului de la episcopul Mitrofan, iar după un an se călugărește și a fost hirotonit preot.
Între anii 1696 -1701 este egumen al mănăstirii Snagov, tipărind 14 cărți dintre care patru în limba româna, iar celelalte în limbile greacă, slavonă și arabă. Între anii 1701 -1705 a condus din nou tipografia domnească din București, tipărind 15 cărți, îndeosebi cărți de slujbă. Între anii 1705 -1708 a fost episcop la Râmnicu Vâlcea, întemeind aici prima tipografie.
Timp de trei ani a tipărit la Râmnic 10 cărți, dintre care 7 în românește. Între anii 1708 -1716 a fost mitropolit al Țării Românești, întemeind noi tipografiișsi tipărind încă 19 cărți, dintre care 12 cărți în românește. În toamna anului 1716 a fost închis, la porunca turcilor, caterisit și trimis în surghiun la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai. Pe cale a fost martirizat de ostași și aruncat în râul Tungia, lângă Adrianopol.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii