Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:00 18 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce este de făcut pe ploaie şi vând puternic?

ro

12 Oct, 2015 08:01 790 Marime text
Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că pe mai multe drumuri naţionale se circulă îngreunat din cauza ploii şi a vântului puternic, iar pe unele sectoare rutiere sunt condiţii de formare a poleiului.
Pe autostrăzile A1 Bucureşti – Piteşti şi A2 Bucureşti- Constanţa, DN1 Ploieşti- Bucureşti, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ploaie şi vânt puternic. Poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să circule cu viteză redusă, ţinând cont de fenomenul de acvaplanare. Conducătorii de autovehicule sunt rugaţi ca atunci când traversează zone unde partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă să manifeste maximum de prudenţă, să circule cu viteză redusă, să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic- depăşiri, treceri de pe o bandă pe alta etc.
De asemenea, oamenii legii îi sfătuiesc pe şoferi să echipeze automobilul cu pneuri corespunzătoare, să nu bruscheze comenzile maşinii şi să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum. Operatorii de transport care deţin autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite. Referitor la circulaţia în condiţii de ploaie, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.
De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei, pe toate categoriile de şosele. Vântul afectează buna desfăşurare a traficului rutier şi sunteţi atenţionaţi cu privire la pericolul pe care acest fenomen meteorologic îl poate reprezenta pentru trafic. Pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe. Nu în ultimul rând, le sunt recomandate conducătorilor de vehicule pe două roţi deplasările în acestă perioadă.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii