Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:14 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce decizie a luat Curtea Constituțională în cazul conflictului juridic dintre președinte și premier după ce Viorica Dăncilă a plecat în concediu

ro

12 Sep, 2018 16:55 1560 Marime text
Curtea Constituţională a României a decis miercuri că nu a existat un conflict juridic de natură constituţională între preşedintele Klaus Iohannis şi şeful Executivului, Viorica Dăncilă, în cazul concediului premierului, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.
 
Potrivit surselor citate, cererea lui Iohannis a fost respinsă, pentru că "nu ne aflăm în ipoteza unui interimat".
 
Consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină a susţinut, în cadrul dezbaterii de la CCR, că prim-ministrul s-a folosit de un artificiu lingvistic atunci când şi-a delegat atribuţiile.
 

"Prim-ministrul nu a delegat orice fel de atribuţii, ci a delegat o atribuţie constituţională, în componenta ei operativă, al cărei înţeles de altfel nici nu poate fi identificat. Prim-ministrul nu a delegat atribuţii ce ţin de managementul curent al unei instituţii publice în sensul uzual al noţiunii, operând cu un artificiu lingvistic. Considerăm că se eludează dispoziţiile art. 107 alin.1 din Constituţie, lăsând să se înţeleagă că atribuţia constituţională de a conduce Guvernul este diferită de cea de conducere operativă a activităţii Guvernului", a arătat Ciochină.

 
La rândul său, secretarul de stat în MJ Sofia Mariana Moţ, reprezentant al prim-ministrului, a precizat că premierul nu s-a aflat în imposibilitate de exercitare a atribuţiilor, situaţie care, într-adevăr, ar fi determinat intervenţia constituţională a preşedintelui de a numi un prim-ministru interimar.
 
De asemenea, aceasta a susţinut că nicio secundă premierul, atunci când a plecat în cele 7 zile de concediu de odihnă, nu a avut reprezentarea că se află în imposibilitatea reală de a-şi putea exercita atribuţiile constituţionale. Ea a spus că au mai existat alte decizii asemănătoare - două în 2017 -, când părţi erau alţi prim-miniştri în funcţie, însă preşedintele era acelaşi. "Cu acea ocazie preşedintele României nu a formulat niciun fel de critici, cu atât mai mult să apeleze la un astfel de demers de a declanşa un conflict de natură constituţională", a arătat Moţ.
 
Reamintim că, pe 3 august, preşedintele Klaus Iohannis a transmis la CCR o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională în relaţia cu prim-ministrul, şeful statului motivând că Viorica Dăncilă nu l-a informat că intră în concediu şi că a desemnat un alt membru al Guvernului să exercite atribuţiile sale.. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii