Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:31 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce companii caută gaze naturale in Marea Neagră Creşte interesul pentru blocul românesc Neptun

ro

22 Jun, 2012 14:32 1672 Marime text

Gigantul american ExxonMobil, compania franceză Total şi cea britanică Melrose au depus oferte pentru a obţine dreptul de a prospecta pentru gaze naturale lângă litoralul bulgăresc al Mării Negre, scrie joi cotidianul sofiot Capital, citând surse din ministerul economiei şi energiei.


Potrivit incomemagazine.ro, primul care a anunţat că ExxonMobil este interesată de concesionarea blocului Khan Asparuh, situat în Marea Neagră, a fost ambasadorul american la Sofia, James Warlick, care a spus că reprezentanţii companiei au vizitat Bulgaria anul trecut pentru a obţine informaţii despre structura geologică a zonei. Potrivit revistei Forbes, citată de Agerpres, ExxonMobil este cea de a 6-a cea mai mare companie publică din lume după capitalizarea de piaţă.

Conform unor informaţii anterioare, interesate de licitaţie au fost şi companiile OMV din Austria şi Repsol din Spania.

OMV are deja experienţă în Bulgaria pentru că în urmă cu câţiva ani a prospectat tot în Marea Neagră. Cel de-al treilea mare candidat Melrose exploatează deja zăcăminte de gaze naturale din Marea Neagră, lângă capul Galata, nu departe de oraşul Varna. Compania extrage 300-400 mln. de metri cubi pe an, ceea ce acoperă 10% din consumul intern al Bulgariei.
Interesul către blocul Khan Asparuh este foarte mare pentru că blocul se află în vecinătate cu blocul românesc Neptun, unde potrivit companiei austriece OMV este posibil să aibă până la 84 miliarde de metri cubi de gaze. 

Detalii pe incomemagazine.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii