Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCR Codul insolvenţei este neconstituţional

ro

29 Oct, 2013 18:14 1264 Marime text

Codul insolvenţei este neconstituţional, a decis Curtea Constituţională. Judecătorii au admis sesizarea Avocatului Poporului.

Judecătorii CCR au extins controlul de constituționalitate asupra ordonaței de urgență prin care a intrat în vigoare Codul insolvenței și au decis că nu se justifică urgența cu care a fost adoptat acest act.
 

Ei au invocat două aliniate din articolul 115 din Constituție. Este vorba de aliniatul 4, conform căruia „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora” și aliniatul 6, care prevede că „ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.

Astfel, Codul ar urma să fie suspendat în momentul în care motivarea CCR va fi publicată în Monitorul Oficial.

Parlamentarii au la dispoziție 45 de zile să redacteze Codul sub forma unei legi.

CCR a transmis un comunicat de presă cu decizia luată în urma deliberărilor pe baza sesizării Avocatului Poporului.

„În ziua de 29 octombrie 2013, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.81 alin.(3) şi ale art.348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului şi a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este neconstituţională.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului”.

Sursa: 24Digi.ro

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii