Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:30 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCR a decis Angajații cercetați disciplinar vor munci în continuare în perioada anchetării lor!

ro

06 May, 2016 00:03 1346 Marime text
Magistrații Curții Constituționale a României (CCR) au decis, în unanimitate, că art. 52 alin. 1 lit. a din Codul Muncii este neconstituțional. Potrivit acestui articol, contractul individual de muncă se putea până acum suspenda dacă un angajat era cercetat disciplinar. Acum, judecătorii de la Curtea Constituțională au spus că acest lucru este neconstituțional și îngrădește dreptul la muncă.

”În ziua de 5 mai 2016, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit. d) din Constituţia României şi a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr.53/2003-Codul muncii, cu următorul conținut:
 
„(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;”
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii sunt neconstituţionale.
Curtea a constatat că măsura suspendării contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe durata cercetării disciplinare prealabile, constituie o restrângere disproporţionată a dreptului la muncă, ocrotit de art.41 alin.(1) din Constituţie.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalului Brăila – Secţia I civilă”, se arată în decizia CCR.
 
Cercetarea disciplinară este o altă instituție de dreptul muncii și se poate realiza în prezența unui contract valabil de muncă. Cercetarea disciplinară nu înseamnă și sancțiune pentru că suspendarea contractului de muncă poate funcționa și funcționează ca o sancțiune. Astfel i se anula prezumția de nevinovăție a angajatului. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii