Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:01 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCINA Dezvoltarea relaţiilor economice dintre firme din judeţul Constanţa şi Belarus. Ce temă s-a discutat

ro

13 Sep, 2018 14:21 1659 Marime text
Directorul general al Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, domnul Ion Dănuţ Jugănaru, a primit, în data de 13 septembrie 2018, vizita oficială a E.S. domnul Andrei M.Grinkevich, Ambasadorul Republicii Belarus la Bucureşti.

ES Ambasadorul Republicii Belarus la Bucureşti a menţionat existenţa Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Belarus cu privire la cooperarea economică, care a instituit cadrul juridic pentru derularea activităţii Comisiei Interguvernamentale româno-belaruse privind colaborarea economică.

Acordul oferă baza legală pentru dezvoltarea pe termen lung a cooperării în domenii ale economiei precum: industrie, transport, agricultură, construcţii, energie, turism, întreprinderi mici şi mijlocii, ştiinţă şi tehnologie.

Deasemenea, a subliniat avantajele economice ale Republicii Belarus în calitatea de membru la Uniunea Economică Euroasiatică - UEE, aceasta fiind o uniune economică situată în principal în nordul Eurasiei. Tratatul pentru fondarea UEE a fost semnat la 29 mai 2014 de către liderii statelor Belarus, Kazahstan și Rusia și a fost pus în aplicare de la 1 ianuarie 2015.

E.S. domnul Ambasador Andrei M.Grinkevich a menţionat participarea firmelor din Belarus la Târgul internaţional de agricultură “INDAGRA” organizat de Romexpo Bucureşti şi despre întâlnirile bilaterale organizate cu această ocazie.

Discuţiile au continuat cu prezentarea detaliilor despre aspectele întâlnite de firmele constănţene, care doresc să-şi înfiinţeze firme în Republica Belarus. Cea mai bună oportunitate este oferită de Parcul Industrial China-Belarus “Great Stone”, o zonă economică specială, creată în districtul Smolevichsky, la 25 de km de capitală, lângă aeroportul din Minsk. Suprafaţa totală a parcului este de 112kmp, având toată infrastructura necesară şi facilităţi fiscale de zonă liberă.

Au mai fost discutate aspecte legate de numărul în creştere al turiştilor din Republica Belarus, care au vizitat România, respectiv 73.000 turişti (2017) şi despre regimul vizelor. Domnul Ion Dănuţ Jugănaru a mentionat analizarea posibilitatii de a introduce o cursă charter care să transporte turiştii din Belarus pe litoral românesc.

Domnul Ion Dănuţ Jugănaru i-a prezentat domnului Ambasador principalele domenii în care-şi desfăşoară activitatea companiile din Constanţa: port, industrie, turism, navigatie, energie, agricultură, domnul Jugănaru punând accent pe rolul important al Portului Constanţa în zona de Sud Est a Europei şi nu numai.

Un alt punct discutat în cadrul întâlnirii a fost despre rolul important pe care-l au, atât Camera de Comerţ şi Industrie a României, cât şi întreg Sistemul Cameral, în ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor bilaterale între ţara noastră şi alte tări dar, şi în ceea ce priveşte sprijinirea şi susţinerea mediului de afaceri din România.

Directorul General al CCINA Constanţa Domnul Ion Dănuţ Jugănaru l-a invitat pe E.S. domnul Ambasador Andrei M.Grinkevich, alături de firme din Republica Belarus, la târgul Expoagroutil 2019, organizat de CCINA Constanţa. Firmele din Belarus pot să participe în calitate de expozanţi, cât  şi la un forum de afaceri, organizat cu această ocazie.

ES Domnul Ambasador Andrei M.Grinkevich a mulţumit pentru primire şi a menţionat că va susţine colaborarea bilaterală dintre cele două ţări.

CCINA Constanţa este deschisă oricărei forme de colaborare cu Ambasada Republicii Belarus, sprijinind ideea de a facilita întâlniri de afaceri între companii româneşti şi belaruse, pe diverse sectoare de activitate, pentru a dezvolta noi relaţii de colaborare, reciproc avantajoase.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii