Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cazierul european”, o nouă metodă de înşelăciune, fenomen în expansiune

ro

27 Jan, 2017 15:35 6448 Marime text

Metodele prin care escrocii doresc să înşele persoanele naive sunt diverse, iar mulţi cad pradă tehnicilor bine puse la punct prinm care aceştia îşi găsesc victimele. Fie că este vorba de „Metoda accidentul”, fie că ne referim la alte procedee, infractorii au un singur scop: să obţină bani de la oameni prin înşelăciune. Anul trecut, în luna septembrie, am prezentat un caz în ziarul nostru, ZIUA de Constanţa, cum o femeie a fost înşelată prin mail, când a fost informată că a fost acceptată să lucreze în cadrul unei companii. 

Persoana respectivă a fost determinată să plătească suma de 30 de lei, pentru aşa-zisul cazier european, însă banii nu au ajuns nicidecum unde ar fi crezut femeia, ci în buzunarele escrocilor. 

Din păcate, fenomenul este destul de extins, iar infractorii apelează la numele companiilor mari, care inspiră încredere, astfel încât victimele să cadă mai repede în plasă. 

Recent, un cititor al ziarului nostru a relatat o întâmplare asemănătoare, când persoane rămase necunoscute au încercat să-l înşele. 

„23 Ianuarie 2017, se repeta anunţurile înşelătoare: Bună ziua. În urma analizei CV-ului dumneavoastră, aţi fost selectat pentru a doua etapa a preselecţiei pentru ocuparea postului de "Operator calculator" din cadrul companiei Google Wallet Europe, sucursala România. Pentru cele doua posturi oferite, au fost selectate 4 persoane, urmând ca doua dintre ele să ocupe efectiv aceasta poziţie. Pentru a vă înregistra dosarul în vederea sustinerii interviului "face to face", în sesiunea de la începutul lunii februarie (03 februarie 2017) cu angajatorul Google, o să fie nevoie să-mi furnizaţi o copie de pe ultimul act de studii, o copie de pe actul de identitate şi să achitaţi taxa de obţinere cazier Interpol în valoare de 30 lei. Cazierul Interpol european este în fapt formularul 223 emis de Autoritatea Europeana pentru supravegherea persoanelor din spaţiul comunitar şi nu conţine date cu caracter personal - conţine doar menţiunea în clar dacă persoana este înregistrată cu fapte de natură penala pe teritoriul UE. Angajatorul doreşte să obţină acest formular până în data susţinerii interviului. Astfel, va verifica dacă aţi desfăşurat activităţi ilicite la vreun alt operator economic din alt stat european sau dacă aţi săvârşit vreo faptă de natură penala pe teritoriul UE.  În cazul în care nu veţi fi angajat, taxa achitată se va restitui sub forma unui bon valoric în valoare de 100 ron care să acopere ziua de lucru pierdută, cât şi eventualele cheltuielile de deplasare până la locaţia unde se va desfăşura interviul. Plata taxei de cazier se va realiza în contul companiei Google Wallet de bitcoin. Acest lucru este relativ usor de realizat oriunde în România, iar suma se va achita în lei la bancomatele”, ne relatează cititorul nostru. 

Vizavi de aceste tentantive de înşelăciune, autorităţile avertizează persoanele să fie atente atunci când li se solicită sume de bani pe diferite motive, să verifice bine dacă este vorba de situaţii adevărate şi, în caz contrar, să apeleze la poliţie. 

Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Rorica 03 Apr, 2017 20:48 Tocmai ce am primit si eu un email asemanator, si le-am dat reply cu acest articol . Nu am mai primit raspuns de la ei pana acum. :))))))) Niste gainari .
  • Simona 26 Feb, 2017 21:36 Azi am pățit și eu asta. Eu nu dau copie CI asa pe mail oricui. Noroc ca lucrez în banca și face verificări asemănătoare celor cerute de ăștia cu CRB. Dar era ciudat sa ți se ceara asa ceva și tu nici măcar nu lucrezi ca rezident în UK. Norocul nostru celor care știm sa găsim și un ... pe net. Ca nu ne luam tepe. Ce se poate face în acest sens? Eu chiar voiam sa aplic la acel job.
  • Adelina 22 Feb, 2017 22:33 Acelasi e-mail am primit si eu, si nu stiu ce a fost in capul meu si am trimis poza buletinului, si a diplomei de facultate. Acum am realizat ce am facut. Ma puteti sfatui ce sa fac in cazul acesta? Mi-e frica sa nu-mi foloseasca datele.
  • Yna 15 Feb, 2017 01:37 Aceeasi chestie am patit si eu acum 2 zile.Chiar mi s-a parut si mie ciudat ca sa platesti acea taxa inainte.A aparut si in Arad aceasta metoda
  • ANCA 14 Feb, 2017 08:25 Totul mi s-a parut dubios:de la faptul ca ti se spune nr.candidatilor,se solicita documente si plata taxa cazier fara sa ai inca un interviu macar,ti se platesc 100 lei in schimbul a 30 si a deranjului pentru interviu stabilit in ziua de duminica....Atasez si eu textul primit de la ei.ieri 13.02. Buna ziua, Ati fost selectat pentru interviul cu Hotmail Live Europe - by Google. Patru persoane sunt selectate pentru aceasta etapa si doua posturi de Asistent Resurse Umane sunt disponibile. Interviul se va tine in a doua jumatate a lunii februarie (19 februarie 2017) cu angajatorul Hotmail Live Europe. o sa fie nevoie sa-mi furnizati o copie de pe ultimul act de studii, o copie de pe actul de identitate si sa achitati taxa de obtinere cazier Interpol in valoare de 30 lei. Cazierul Interpol European CRB (CRB Check - pentru UK) emis de Autoritatea Europeana pentru supravegherea persoanelor din spatiul comunitar si nu contine date cu caracter personal - contine doar mentiunea in clar daca persoana este inregistrata cu fapte de natura penala pe teritoriul UE. Rezultatul verificarii CRB este disponibil oricarui individ sau organizatii implicate in procesul de recrutate. Dupa ce se finalizeaza demersul, CRB Interpol trimite o copie a certificatului tie si persoanei din firma care a solicitat verificarea si care a contrasemnat formularul din aplicatie. Angajatorul doreste sa obtina acest formular pana in data sustinerii interviului. Astfel va verifica daca ati desfasurat activitati ilicite la vreun alt operator economic din alt stat european sau daca ati savarsit vreo fapta de natura penala pe teritoriul UE. Plata taxei de cazier se va realiza in contul de Bitcoin al companiei britanice utilizand bancomatele Qiwi si Zebrapay. Pentru bancomatele Qiwi plata se va efectua pe adresa de e-mail: hotmaillivero@gmail.co m . Pentru bancomatele Zebrapay depunerea se va efectua utilizand codul de portofel (nr. cont): 1HHa9L9Umyi1pUVmssMHwzq UX41vLfoh9P . Chitanta ce demonstreaza achitarea taxei de cazier cat si celelalte copii se vor trimite prin e-mail si se vor atasa la dosarul candidatului, colegii mei urmand sa va contacteze telefonic pentru a va trimite invitatia personalizata la interviul ce se va desfasura in data mentionata anterior. Locatia desfasurarii interviului va fi prezentata in invitatia primita de fiecare candidat. Cu stima, Matache Carmen - Human Resources Manager Hotmail Live Europe - by Google
  • Ciprian 09 Feb, 2017 09:16 Acelasi mail l-am primit in urma cu 5 minute si am cautat sa vad ce inseamna cazier europol. Ce mi sa parut ciudat este ca nu au cerut cazierul ci doar plata lui ...ce autoritate ar elibera aceste documente in conditiile acestea !?
  • iulia 01 Feb, 2017 20:58 Acelasi mail l-am primit si eu, dar nu am apucat sa fac plata, dar ce este de facut in acest caz, nici cei a caror nume este folosit ca firma angajatoare nu dau nici un raspuns, pentru ca firma exista.
  • cristina 30 Jan, 2017 22:43 Acelasi anunt l-am primit si eu in urma cu 10 minute , noroc ca am intrat pe net sa vad ce inseamna cazier european si am dat peste acest articol....maine voi merge la politie .
  • Mary 27 Jan, 2017 22:05 Oh Doamne, doar ce am trimis mail de confirmare plată. Același email de mai sus l-am primit. Nu e o paguba imensa 30 lei, dar copia buletinului și diplomei e problema, oare?