Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câţi dintre noi avem probleme de sănătate mintală? Ne recunoaştem suferinţele?

ro

11 Oct, 2015 11:16 961 Marime text
Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale are anul acesta ca temă respectarea demnităţii persoanelor cu probleme de sănătate mintală, iar, pe lângă cartografierea actorilor din domeniul sănătăţii mintale din România, Fundaţia Estuar oferă consiliere gratuită tinerilor între 19 şi 29 de ani.
Această fundaţie a lansat, de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, prima hartă interactivă din domeniul sănătăţii mintale din România.
Ultimele informaţii oficiale arată că în România, la sfârşitul lunii iunie, trăiau peste 210.000 de persoane cu probleme de sănătate mintală, iar 22.000 dintre acestea sunt copii. Datele fundaţiei arată cam aşa: "comparativ cu anul trecut, numărul acestor persoane a crescut cu aproape 3.000, la 30 iunie 2014, înregistrându-se aproximativ 207.000 persoane cu probleme de sănătate mintală. În ultimele 12 luni, în medie opt români au fost diagnosticaţi zilnic cu probleme de sănătate mintală. Peste 1% din populaţia României suferă de probleme diagnosticate de sănătate mintală, asta înseamnă că la fiecare 100 de români există cel puţin o persoană care suferă de astfel de probleme".
Practic, cu ajutorul voluntarilor şi specialiştilor din domeniu, organizaţia neguvernamentală a cartografiat până în prezent peste 600 de instituţii de stat şi ONG-uri din domeniul sănătăţii mintale pentru a facilita accesul persoanelor cu probleme de sănătate mintală la servicii specifice. Preşedintele Estuar, Cristian Andrei, a arătat, într-un comunicat, că "mai mult de o treime dintre tinerii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială (respectiv 40,3%, faţă de 24,3% cât se înregistrează la nivelul UE - conform Eurostat). Ei au acces mai târziu şi în măsura mai mică la piaţa muncii, iar veniturile pe care le obţin sunt mai mici decât media europeană. Confruntaţi cu greutăţi în găsirea unui loc de muncă la începutul vieţii, tinerii sunt mai predispuşi depresiilor sau anxietăţilor".
Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că tulburările psihice sunt o importantă sursă de dizabilităţi, cinci din primele 10 poziţii ale ierarhiei bolilor în funcţie de capacitatea de a genera dizabilităţi fiind ocupate de tulburări psihice. Prevalenţa pe viaţă a acestor boli este de aproximativ 33%, ceea ce înseamnă că unul din trei oameni va avea, la un moment dat, pe parcursul vieţii, o tulburare psihică diagnosticabilă prin criterii internaţional acceptate. Ziua Sănătăţii Mintale este sărbătorită în 10 octombrie, începând cu anul 1992, la nivel mondial.


sursa foto: artasanatatii.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii