Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:31 18 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câţi ani trebuie să lucreze un român ca să câştige salariul unui britanic

ro

10 Aug, 2016 17:08 663 Marime text
Un român lucrează 174 de zile pe an, doar pentru a-şi plăti dările faţă de statul, conform unui studiu al Institutului Economic Molinari despre taxele pe care pe plătesc muncitorii din ţărie UE. Românii au printre cele mai mari taxe pe muncă din UE, în timp ce suntem pe penultimul loc în ceea ce priveşte salariul net, relatează Adevărul.

Astfel, de la începutul anului şi până în data de 23 iunie, teoretic, românii lucrează doar pentru a plăti taxele şi impozitele, arată studiul Institutului Economic Molinari, „The Tax Burden of Typical Workers in the EU 28 – 2016” (Efortul fiscal al muncitorilor europeni Eu 28-2016).

Românii sunt printre ultimii europeni care „sărbătoresc” ziua „eliberării de taxe” din cauza unei combinaţii de impozitare crescută a muncii şi un TVA crescut, arată studiul, care a analizat pe de o parte impozitele pe muncă din fiecare ţară, dar şi TVA-ul, având în vedere faptul că o mare parte din veniturile muncitorilor, în medie o treime, sunt cheltuite pe consum, care este, de asemenea, taxat, conform Adevărul.
Dacă la români „ziua eliberării de taxe” vine în iunie, ciprioţii o sărbătoresc pe 29 martie, irlandezii pe 30 aprilie şi francezii pe 29 iulie. Nu mai puţin de 16 ţări ale UE sărbătoresc eliberarea de taxe în iunie.

Cu toate acestea, România se află pe locul opt în topul celor mai mari impozite pe muncă din UE, cu toate că salariul mediu brut este pe penultimul loc al UE.Pentru fiecare euro pe care un angajat din România îl primeşte, la finalul lunii angajatorul trebuie să plătească 1,76 de euro, se arată în studiu. Diferenţa de 0,76 de cenţi merge la asigurările sociale şi impozitul pe venit.

Un român trebuie să lucreze cinci ani pentru a obţine salariul net anual al unui spaniol (20.603 euro) sau al unui italian (21.246 de euro), şase ani şi jumătate pentru a câştiga salariul net anual al unui german (27.839 de euro) şi mai bine de nouă ani pentru a câştigat salariul unui britanic (37.122 de euro), mai menţionează sursa citată. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii