Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:29 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Catastrofă ecologică în Marea Neagră. Vezi cine a provocat-o

ro

14 Mar, 2013 16:02 3363 Marime text

Poluarea litoralului s-a produs după scufundarea la 6 martie a cargoului moldovenesc „Nikolai Bauman”, din care s-au scurs în mare produse petroliere în urma naufragiului.
O pată de petrol ce însumează peste 5,2 kilometri pătraţi se extinde pe litoralul regiunii ucrainene Odesa, la Marea Neagră, spre România, a informat joi Serviciul de Inspecţie Ecologică din Ucraina, potrivit EFE.

„Petele şi pelicula de petrol (...) se extind în direcţia României sub forma unui triunghi de 5,28 kilometri pătraţi", se afirmă într-un comunicat al Serviciului de Inspecţie Ecologică, citat de agenţiile locale.

Cele două porturi maritime mai apropiate nu dispun nici de ambarcaţiuni, nici de personal pentru a curăţa apele sau pentru a controla extinderea petei.
Ambarcaţiunea, încărcată cu 2.700 de tone de ipsos, efectua o cursă între Turcia şi oraşul ucrainean Herson. Ea a început să ia apă printr-o spărtură la proră care a provocat inundarea aproape imediată a compartimentelor din faţă ale cargoului.

Cei unsprezece membri ai echipajului au fost salvaţi, însă ambarcaţiunea s-a scufundat la o adîncime de 18 metri. Toată încărcătura şi o parte din combustibil au ajuns în apă. Ecologiştii au avertizat că şi ipsosul poate fi deosebit de dăunător pentru biodiversitatea zonei

Ti-a placut articolul?

Comentarii