Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:42 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cătălin Chelu cere CNVM anchetarea situaţiei de la Argus Constanţa

ro

30 Aug, 2011 18:43 1402 Marime text

 Reproducem, mai jos, Scrisoarea transmisă de Cătălin Chelu.

"Suntem un grup de acţionari care suferă, în acest moment, mari prejudicii din cauza comportamentului arbitrar şi deviat de la lege pe care dumneavoastră înţelegeţi să-l aplicaţi pieţei de capital în funcţie de propriile dumneavoastră interese.
     CNVM, nu numai că nu acţionează imparţial, cu aceleaşi măsuri faţă de toţi actorii pieţei de capital, dar îi protejează pe unii anume, în funcţie de interesele personale. Pentru a explica, vom reproduce anumite fapte petrecute:
     În data de 4-07-2011 a început achiziţia de acţiuni la SC ARGUS SA de către diverşi investitori.
     SIF 5 era unul dintre investitorii anteriori cu un procent de aproximativ 23%.
     Dacă în acel moment SIF5 ar fi vândut pachetul de acţiuni, ar fi înregistrat un randament de 100% la acele acţiuni rezultând un câştig de aprox 18 milioane ron.
     Cu toate acestea, Preşedintele SIF5, Tudor Ciurezu, a preferat să folosească banii acţionarilor SIF5 pentru a mai cumpăra acţiuni ARGUS de aproximativ 12 milioane ron. Astfel, expunerea SIF 5 pe acţiunile Argus s-a ridicat la circa 40 milioane de ron (având în vedere şi acţiunile primite gratuit de 10 milioane de ron).
     Mai mult decât atât, în această operaţiune financiară, domnul Tudor Ciurezu l-a atras pe partenerul său de afaceri, domnul Pogonaru Florin, pe care l-a convins să cumpere un pachet de 6% din acţiunile "Argus", prin intermediul "Prodplast" SA, pentru care a plătit aproximativ 8 milioane de ron.
     De amintit aici este faptul că domnul Ciurezu este angajat într -o funcţie de conducere la SC "Prodplast Imobiliare" SA Bucureşti, firmă ce aparţine domnului Florin Pogonaru. Acest lucru reprezintă un grav conflict de interese, incompatibil cu funcţia de Preşedinte SIF 5.
     SC "Prodplast" SA desfăşura, la acel moment (n.r. iulie 2011), o ofertă publică în numele societăţilor deţinute de domnul Florin Pogonaru (n.r. SC "Central European Financial Services" SA, SC ECDL România şi "Floreasca Development"), mai exact prin SSIF Voltinvest care aparţine SIF5, aceasta fiind o altă coincidenţă a legăturii dintre cei doi parteneri de afaceri, domnul Tudor Ciurezu şi domnul Florin Pogonaru.
     Acţionarii minoritari ai SC "Prodplast" SA au informat conducerea că vor cere răspunderea materială şi vor cere anchetarea cazului de prejudiciu creat.
     Pentru a transfera această pierdere, cei doi parteneri de afaceri, domnii Tudor Ciurezu şi Florin Pogonaru, care sunt membri în Consiliul de Administraţie al BCR, au cerut ajutorul colegilor de la ERSTE BANK pentru preluarea acestui pachet de acţiuni, fapt concretizat prin vehiculul financiar Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, acţionarii acestuia fiind BCR, cu o participaţie de 83,33%, şi Central European Financial Services NV, cu o deţinere de 16,67%. Central European Financial Services NV este administrată de Florin Pogonaru.
     Deşi toate aceste tranzacţii au fost aduse la cunoştinţa CNVM, aceasta nu s-a sesizat în nici un fel despre această fraudă financiară a cărei victimă este ERSTE BANK .
     Dar poate mai grav este faptul că CNVM nu vrea să vadă ţesătura de interese personale între diverşi conducători de emitenţi de pe bursă care se protejează reciproc.
     EXEMPLIFICĂM:
     SC PRODPLAST SA cumpără acţiuni la SIF 5 unde preşedinte este domnul Tudor Ciurezu.
     Domnul Petre Ghibu, omul de încredere şi cu funcţii de conducere în grupul lui Florin Pogonaru, a fost promovat în CA SIF 5 cu ajutorul domnului Ciurezu.
     Recent s-a desfăşurat oferta publică de preluare la SC Prodplast SA unde SIF5 ar fi putut obţine 5,1 milioane de ron cu un profit foarte bun, fapt care nu s-a realizat, SIF 5 preferând să-şi păstreze deţinerile fără nici o explicaţie.
     În acest caz, Preşedintele SIF 5 Tudor Ciurezu a creat un prejudiciu acţionarilor de aproximativ 1 milion euro.
     Un alt prejudiciu de aproximativ 400.000 euro reprezintă achiziţia terenului de sub sediul SIF 5 la preţul de 800 euro aflat la o margine a Craiovei, când preţul real era de maxim 70 euro.
     Un alt prejudiciu îl reprezintă terenul cumpărat de SC MERCUR SA în strada Breştei nr. 185 în suprafaţă de 6899 mp la preţul de 1.538.740 euro, aflat la ieşirea din Craiova, unde preţul real nu este mai mare de 20-30 euro.
     CNVM trebuie să îl suspende pe domnul Ciurezu din funcţia de Preşedinte SIF 5 pentru toate aceste prejudicii.
     CNVM trebuie să ancheteze legăturile dintre grupurile de firme ale domnului Pogonaru Florin şi domnului Tudor Ciurezu în calitatea acestuia de preşedinte al SIF5, dar şi de angajat al domnului Pogonaru.
     CNVM trebuie să constate prejudiciul creat acţionarilor ERSTE BANK ca urmare a fraudei realizate prin cumpărarea acelui pachet de acţiuni de către societatea de investiţii deţinută de Florin Pogonaru şi BCR.
     CNVM trebuie să constate relaţia de concertare existentă între SIF5 şi BUSINESS CAPITAL FOR ROMANIA OPPORTUNITY COOPERATIEF UA.
     S.C. ALFALINE SA " Susra: Bursa
    
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii