Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:21 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cât te costă să ajungi vameş, parlamentar sau medic? Vezi aici topul şpăgilor

ro

13 Feb, 2011 16:58 2283 Marime text

spaga_57525500.jpgLa întrebarea ce vor să se facă când vor fi mari, copiii spun pilot, stewardesă, doctor, musafir. Părinţii însă privesc problema din punct de vedere economic. Aşa că visul lor merge mai departe: avocat, poate preot, parlamentar sau după ultimele dezvăluiri, vameş. Doar că pentru astfel de posturi, părinţii trebuie să se pregătească din timp. Deoarece fiecare slujbă are preţul ei.

Pentru că puţine sunt cazurile în care filiera a fost demontată, nu putem face un top oficial al şpăgilor oferite pentru diverse joburi. Dar anchete de presă pe acest subiect au existat tot timpul.

Cea mai recentă dezvăluire este cea legată de vameşi. De exemplu, pentru un post de şef de vamă, se plăteşte 130.000 de euro. O investiţie care se recuperează repede dacă ţinem cont că după o singură tură, vameşii din vestul ţării strângeau peste 100.000 de euro din şpăgi.

Un alt job mult râvnit este cel de parlamentar. Greu de spus cât costă cu exactitate, pentru că fiecare partid are o altă viziune. Plaja este undeva între 100.000 şi 500.000 de euro. Investiţie masivă şi greu de recuperat dacă ne gândim că un parlamentar câştigă într- un mandat numai 60.000 de euro.

Conform articolelor de presă, medicii dau peste 70.000 de euro pentru a prinde un post într-un spital bun. Investiţia se amortizează însă cam greu, abia după vârsta de 40 de ani.

De departe, cea mai strictă branşă în care poţi să intri pe bază de şpagă şi relaţii este cea a notarilor. Studenţii care visează la o astfel de carieră ştiu deja că sumele ajung şi la 100.000 de euro. Tot jurnaliştii au descoperit că roba de avocat costă 12.000 de euro, iar sutana de preot cel puţin 15.000 de euro, într -o parohie bună. Într -una mai puţin înstărită, şpaga este între 3.000 şi 5.000 de euro.

Sursa: realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • CONSTANTENI 13 Feb, 2011 13:05 va dati seama vamesii di portul agigea cat fac pe o tura ? aici e vorba de vapoare.aici se fura cu vapoarele si vagonetele....sa fie arestati toti vamesii si actualii si foatii,care acum se dau mari patroni de firme si fac pe smecherii prin oras.niste criminali care au actionat in grupuri de crima organizata.javretele,de la ei sa ia basescu,nu de la gurile noastre si ale copiilor nostriii !!!! sa li se confiste toate averile puse pe numele lu mamicuta sau taticutul.javrete manjite !!!!