Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:04 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cat te costa prima zi de scoala pentru copilul tau?

ro

02 Sep, 2011 12:08 1308 Marime text

Copiii mai au numai doua saptamani pana incep scoala, asa ca febra cumparaturilor pentru uniforme si rechizite a inceput. Parintii incearca sa faca acum tot posibilul pentru a le oferi micutilor "luxul" de a avea tot ce le trebuie, insa asta ii lasa fara cel putin un salariu minim pe economie.

Atunci cand vine vorba de locul de unde se fac cumparaturile, hipermarketurile ies castigatoare. Avand in vedere ca preturile in librarii pot fi si cu 50% mai mari decat in hipermarketuri, nu e de mirare ca cei mai multi dintre parinti prefera a doua varianta, constienti fiind ca nu mai sunt vremuri in care sa cheltuiasca nechibzuit nici macar pentru necesitatile copiilor.

La randul lor, retailerii stiu ca romanii fac cumparaturile pentru inceperea anului scolar de la ei si vin cu tot felul de promotii la rechizite, in aceasta perioada.

Ziare.com a incercat sa afle pentru dumneavoastra cat costa fiecare rechizita in parte, pentru a incerca sa faca un calcul al sumei ce necesita a fi cheltuita daca aveti un copil care merge la scoala primara sau gimnaziala.

Astfel, potrivit ofertelor din hipermarketuri, un ghiozdan costa incepand de la 10 lei (este drept ca este unul la care calitatea este indoielnica) si poate ajunge pana la 160 de lei, daca e vorba de unul cu personajele preferate din desenele animate. Tocmai de aceea, in calculul facut de noi, vom lua o suma medie de 80 de lei pentru un ghiozdan.

Un penar complet echipat are un pret ce variaza intre 15 si 35 de lei. Daca micutul dumneavoastra este intr-o clasa primara, pe plastilina veti mai da inca 5 lei, acelasi pret ca si pentru un set de 12 carioci. Asta inseamna ca, pentru ustensilele de scris, totalul este undeva la 30 de lei.

In privinta caietelor, si aici preturile variaza in functie de numarul de file si de tipul lor (Tip 1, Tip 2). Daca un caiet pentru cei mici, care acum incep primul an de scoala, costa aproxmativ 1 leu/bucata, cele de romana sau matematica, de 48 sau 60 de file, costa peste 2,5 lei/bucata. Daca intr-o prima faza cumparati 10 caiete de matematica si 10 de limba romana, restul urmand sa le mai luati pe parcursul anului, veti plati intre 20 si 50 de lei numai pe acestea.

Pe lista mai trebuie sa treceti si alte maruntisuri, cum ar fi bloc de desen (cu pret intre 5 si 13 lei), acuarele (care costa intre 5 si 12 lei) sau trusa de geometrie (intre 10 si 15 lei).

Desi pana in clasa a VIII-a elevii primesc manualele gratuit, de la scoala, sunt profesori care cer seturi suplimentare de culegeri, caiete speciale sau manuale de la alte edituri, considerate mai bune. Conform discutiilor pe care Ziare.com le-a avut cu un parinte al unui elev care acum trece in ultimul an de scoala generala, aceste "cerinte" din partea profesorilor costa, suplimentar, undeva la 150 de lei.

De mentionat ca cele mai scumpe sunt manualele si caietele speciale pentru limbi straine, pe care profesorii le cer in mod special la ore, adica undeva la 40-45 de lei, si apoi culegerile de matematica, care costa 30 de lei, plus o serie de alte culegeri si caiete, fiecare de 15-20 de lei.

Hainele, un plus de cheltuieli

Pe langa toate aceste cheltuieli, se mai adauga si sumele ce trebuie date pe imbracamintea copilului, daca acesta nu mai poate purta din ce are deja in garderoba de anul trecut. Astfel, o uniforma scolara costa intre 60 si 130 de lei (luam in calcul un pret de 100 de lei), un trening obisnuit, deci nu de firma, poate fi gasit in hipermarketuri la preturi de 80-150 de lei (la calcul luam suma de 100 de lei), iar o pereche de incaltaminte sport cam aceeasi suma: 100 de lei.

Tragand linie, asta inseamna ca, la inceput de an scolar, un parinte ajunge sa cheltuiasca suma de 600-650 de lei pentru un copil. Daca familia este ceva mai numeroasa si are cel putin doi copii, un parinte cu un salariu mediu pe economie ajunge sa isi dea toti banii pe o luna pentru rechizitele si imbracamintea necesare la 15 septembrie.

Sursa: http://www.ziare.com/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii