Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carta Albă a Apărării din 2015 a fost adoptată azi de Parlament

ro

11 Apr, 2016 22:33 1222 Marime text
 
Parlamentul a adoptat, astăzi, cu 304 voturi "pentru", unul "împotrivă" și 6 abțineri, Carta Albă a Apărării din 2015. Carta este elaborată pe baza strategiei naționale de apărare a țării, au menționat în raport Comisiile parlamentare de specialitate.
 
Documentul enumeră obiectivele politicii de apărare pentru perioada 2015-2019: dezvoltarea capabilităților de apărare robuste, creșterea credibilității strategice în cadrul NATO și al UE, consolidarea parteneriatelor strategice, în mod deosebit cu Statele Unite ale Americii, dezvoltarea relațiilor de cooperare internațională în plan bilateral, regional și în cadrul organizațiilor internaționale, precum și sprijinirea autorităților publice în gestionarea unor situații de urgență.Guvernul a aprobat pe 9 septembrie 2015 Carta Albă a Apărării, document care evidențiază schimbările semnificative la nivelul mediului internațional de securitate și implementează obiectivele de apărare stabilite de programul de guvernare. Pe de altă parte, Carta Albă a Apărării are un capitol dedicat funcționării eficiente a managementului integrat al resurselor.
 
Deputatul PSD Mircea Dușa, fost ministru al Apărării, a declarat că acest document a fost votat în premieră.
 

"Am votat în premieră principalul document al planificării apărării. După anul 2004, anul intrării noastre în NATO, deși legea privind planificarea apărării era în vigoare, deși MApN a trimis de mai multe ori în Parlament Carta Albă a Apărării, acest document nu a fost aprobat niciodată. Votul pe care l-am dat astăzi este foarte important, Carta Albă este principalul document de planificare a apărării, este principalul document care stă la baza întocmirii strategiei militare de apărare a țării și a directivei de planificare", a afirmat Dușa, citat de agerpres.ro.

 
Fostul ministru a arătat că acest document face o evaluare a mediului de securitate, a amenințărilor și riscurilor actuale și planifică obiectivele de apărare pentru perioada următoare, menționând importanța capitolelor care se referă la creșterea capacității operaționale și la realizarea programului de modernizare a armatei române pentru forțele terestre, aeriene și navale.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii